Putin se declară gata să relanseze acordul de cereale dacă cererile sale sunt îndeplinite

04 Sep 2023
Putin se declară gata să relanseze acordul de cereale dacă cererile sale sunt îndeplinite

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că este gata să relanseze acordul de cereale care permite exporturile ucrainene de cereale prin Marea Neagră, cu condiția să fie îndeplinite cererile sale, scrie Le Monde.

„Vom face acest lucru de îndată ce toate acordurile privind ridicarea restricțiilor la exportul de produse agricole rusești vor fi pe deplin implementate ”, a declarat Vladimir Putin la o conferință de presă la Soci, în sudul Rusiei, alături de omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Turcia se opune „propunerilor alternative”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că se opune „propunerilor alternative” la acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră din care Moscova s-a retras în iulie, după întâlnirea cu Vladimir Putin. „Propunerile alternative de pe agendă nu pot oferi un model durabil și sigur bazat pe cooperarea între părți precum Inițiativa Mării Negre”, a declarat șeful statului turc la conferința de presă la Soci cu omologul său rus.

Erdogan a mai spus că Turcia se pregătește împreună cu ONU (ONU) „ noi propuneri” pentru a restabili acordul. „Am pregătit un nou set de propuneri în consultare cu ONU. Cred că se pot obține rezultate” , a relatat el într-o conferință de presă.

Vladimir Putin spune că este gata să livreze „în săptămânile următoare” cereale gratuite pentru șase țări africane

În timpul conferinței de presă cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, președintele rus a anunțat că Rusia va livra în curând cereale gratuit în șase țări africane, așa cum a promis la sfârșitul lunii iulie. „Suntem aproape de a încheia acorduri cu șase state africane cărora intenționăm să le furnizăm „ grâu gratuit ” în următoarele săptămâni ”, a spus el.

Pe 27 iulie, Vladimir Putin a deschis summitul Rusia-Africa , organizat la Sankt Petersburg, promițând că va livra gratuit „în următoarele luni (…)  de la 25.000 la 50.000 de tone” de cereale în Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră