Putin: riscul unui conflict mondial este „mare”, avem dovezi despre planurile Kievului pentru „bomba murdară”

26 Oct 2022
Putin: riscul unui conflict mondial este „mare”, avem dovezi despre planurile Kievului pentru „bomba murdară”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că guvernul său este „conștient” de planurile Ucrainei de a folosi o „bombă murdară”, o afirmație care a fost deja făcută de mai mulți oficiali ai Kremlinului fără dovezi de la începutul săptămânii, scrie CNBC

Președintele rus, într-o întâlnire cu directori de informații din mai multe țări ex-sovietice, a spus că riscul de conflict în lume și în regiune este „mare” și că securitatea trebuie crescută în jurul infrastructurii critice.

Oficialii ucraineni și occidentali, precum și experții în arme, spun că Ucraina nu are mijloacele pentru a construi o „bombă murdară”, adică o bombă cu exploziv conventional si cu material nuclear desfășurată pentru a contamina o zonă mare cu radioactivitate.

Kievul a invitat agenția de supraveghere nucleară a ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, să-i inspecteze centralele nucleare pentru a dezminți acuzația Rusiei, despre care ei spun că este răspândită ca o operațiune de „steag fals” pentru escaladarea conflictului.

Moscova susține că afirmația sa este adevărată și a susținut apeluri la nivel înalt cu miniștrii apărării din țările NATO, precum și din India și China și a trimis o scrisoare ONU pentru a sublinia acest lucru.

Într-un document de 310 de pagini, acesta a subliniat și planul Ucrainei de a folosi arme biologice, acuzații respinse și în mare parte dezmințite de oficialii ucraineni și occidentali și experții în arme.

Între timp, un membru al consiliului de securitate al Rusiei a cerut „de-satanizarea” Ucrainei, susținând că țara găzduiește sute de secte satanice și radicalism. Afirmațiile ridiculizate de personalități publice ucrainene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră