Potrivit televiziunii ruse, lui Vladimir Putin i-au fost trimise peste două milioane de întrebări pentru emisiunea de joi, acoperind conflictul din Ucraina, dar și problemele vieții cotidiene, scrie Le Figaro
Președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat joi, 14 decembrie, la deschiderea marii sale conferințe de presă, că Rusia este suficient de încrezătoare pentru a „a merge mai departe" în ciuda sancțiunilor economice, a conflictului din Ucraina și a confruntării cu occidentalii,. De la amiază la Moscova, el răspunde la întrebări, alese de Kremlin, de la jurnalişti şi cetăţeni pentru a face bilanţul anului”.
În fața sancțiunilor, o „marjă suficientă de siguranță”
Potrivit lui Vladimir Putin, întrebat despre rezistența economiei la sancțiuni, țara sa are o „marja de siguranță suficientă” datorată la „consolidarea puternică a societății ruse”, la „stabilitatea sistemului financiar și a situației economice a țării” și „creșterea capacităților militare” ale Moscovei.
Această marjă este „suficientă nu numai pentru a te simți încrezător, ci și pentru a merge mai departe”, a asigurat președintele rus, care și-a anunțat recent intenția de a candida pentru un nou mandat în martie 2024, mandat care l-ar putea face să rămână la Kremlin cel puțin până în 2030.
Moscova continuă să-și vândă hidrocarburile pentru viitorul imediat, obținând suficiente venituri pentru a finanța efortul de război și a direcționa economia către producția de arme și muniții.
„Îmbunătățire” pe front în Ucraina
În ceea ce privește conflictul cu Ucraina, pacea necesită „denazificarea Ucrainei”, a insistat președintele rus.Va fi pace când ne vom atinge obiectivele”. „Se va negocia sau se va obține prin forță”, a declarat acesta înainte de a adăuga că soluția este „denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, statutul ei neutru” a insistat joi președintele rus Vladimir Putin, asigurând că obiectivele acesteia „nu s-au schimbat” după aproape doi ani de război.
„Vă reamintesc despre ce am vorbit: denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, statutul ei neutru”, a declarat el, înainte de a adăuga că soluția „va fi negociată sau obținută prin forță”. „Va fi pace când ne vom atinge obiectivele”, a insistat președintele rus.
Vladimir Putin a mai dat asigurări că o nouă mobilizare militară în Rusia nu a fost planificată pentru moment după cea din toamna anului 2022. „ Astăzi, acest lucru nu este necesar”, a judecat el, subliniind că 486.000 de soldați au fost recrutați voluntar în acest an.
El a dezvăluit apoi că armata rusă avea 617.000 de militari dislocați în Ucraina, oferind pentru prima dată o estimare precisă a forțelor implicate în prezent în atacul asupra vecinului său. Pe de altă parte, nu a dezvăluit pierderile de la începutul ofensivei sale, pe 24 februarie 2022, pierderi pe care Statele Unite le estimează la 315.000 de soldați ruși răniți sau uciși.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat ulterior că Forțele ruse își întăresc pozițiile pe aproape toate fronturile războiului din Ucraina. El a adăugat că acesta din urmă și-a pierdut unii dintre cei mai buni soldați ai săi în timp ce încerca să pună un punct de sprijin pe malul estic al râului Nipru, în regiunea Herson. „Cred că este o prostie și iresponsabilitate din partea conducerii politice a țării”, a spus el, "cred că este o tragedie pentru ei".
Războiul din Gaza este o „catastrofă” incomparabilă cu ceea ce se întâmplă în Ucraina
Președintele Vladimir Putin a descris situația din Fâșia Gaza, bombardată de armata israeliană în cadrul ofensivei sale împotriva Hamas, drept „catastrofală”, spunând că nu poate fi comparată cu cea din Ucraina. „Ceea ce se întâmplă este o catastrofă”, a declarat Vladimir Putin, a cărui țară a lansat un asalt major împotriva Ucrainei în februarie 2022, în timpul conferinței sale de presă majore televizate.
„Uitați-vă la operațiunea militară specială (în Ucraina) și priviți ce se întâmplă în Gaza și vedeți diferența. Nu există așa ceva în Ucraina”, a asigurat președintele rus. Rusia bombardează în mod regulat orașe ucrainene, provocând morți și răniți, potrivit autorităților ucrainene.
În timpul unui discurs virtual adresat G20 la sfârșitul lunii noiembrie, Vladimir Putin considerase deja că orice război este o „tragedie”, dar a acuzat Occidentul că arată o indignare selectivă, punând la îndoială „exterminarea civililor din Palestina”.
Jocurile Olimpice: CIO riscă să „îngroape mișcarea olimpică”
Comitetul Olimpic Internațional (CIO) riscă să „îngroape mișcarea olimpică” cerând atleților ruși și belarusi să participe sub un steag neutru la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris vara viitoare, a denunțat președintele rus.
„Dacă (oficialii sportivi internaționali) continuă să acționeze în același mod, ei vor îngropa mișcarea olimpică. Însăși ideea de olimpism suferă astăzi”, a criticat el.
Două milioane de întrebări
De obicei, președintele rus are două întâlniri de acest tip pe an: una cu presa, cealaltă cu compatrioții săi. De data aceasta, exercițiile au fost comasate și anul trecut au fost anulate, deoarece trupele ruse au suferit eșecuri, iar economia a suferit sancțiuni.
Potrivit televiziunii ruse, lui Vladimir Putin i-au fost trimise peste două milioane de întrebări pentru emisiunea de joi, acoperind conflictul din Ucraina, dar și problemele vieții cotidiene.
Putin says that private military companies are legally non-existent in Russia.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) December 14, 2023
Six months ago, Putin admitted that Wagner PMC was financed by the Russian state. https://t.co/eLAmLkPKm4 pic.twitter.com/mao6movz7m
Putin says that private military companies are legally non-existent in Russia.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) December 14, 2023
Six months ago, Putin admitted that Wagner PMC was financed by the Russian state. https://t.co/eLAmLkPKm4 pic.twitter.com/mao6movz7m