Putin: Există „schimbări tectonice ale întregii ordini globale”

27 Oct 2022
Putin: Există „schimbări tectonice ale întregii ordini globale”

Președintele rus Vladimir Putin a ținut astăzi un amplu discurs la Clubul Valdai, la Moscova. Tema sesiunii a fost „O lume post-hegemonică: dreptate și securitate pentru toți". La întâlnirea clubului din acest an participă 111 experți, politicieni, diplomați și economiști din 41 de țăripotrivit unui comunicat al Kremlinului.

„Cel mai imprevizibil deceniu este în fața noastră” a declarat președintele rus Vladimir Putin, încheindu-și discursul la Clubul Valdai din Moscova. „Este cel mai periculos deceniu de la al Doilea Război Mondial”. 

Răspunzând apoi la o întrebare, Putin a spus că „mișcări tectonice masive” sunt în desfășurare în echilibrul global, unele „centre de putere” pierzându-și dominația, în timp ce altele se afirmă în Asia și alte continente, scrie La Repubblica.

„La început totul este foarte calm, foarte liniștit... aceste plăci sunt în mișcare constant și apoi se lovesc una de cealaltă, tensiunile se acumulează și are loc un cutremur.

„Așa se întâmplă aici. În primul rând, o acumulare de tensiuni și apoi un cutremur."

„Aceste tensiuni se întâmplau în trecut. Apar noi centre de puteri – nu sunt singurul care spune asta.

„Aceste schimbări au loc din motive obiective”.

Putin a spus că „Occidentul ne-a condus până în acest punct” în Ucraina.

Cu toate acestea, el a spus că de ceea ce se întâmplă în Ucraina va „beneficia Rusia și viitorul ei”, deoarece „va ajuta la întărirea suveranității sale – în toate domeniile, dar în special în domeniile sale economice”.

„În trecut, credeam că ne transformăm într-un fel de colonie islamică pentru că nu puteam face nimic fără parteneri occidentali”, a spus el.

Putin a insistat că Rusia îi poate „înlocui pe cei care părăsesc piețele noastre” în urma războiului din Ucraina, scrie Sky News.

„Mă gândesc mereu la pierderile Rusiei în Ucraina”

Vladimir Putin a fost întrebat din nou despre operațiunea militară din Ucraina, care a fost lansată în februarie și rămâne în desfășurare. El a spus că nu va vorbi despre extinderea „inacceptabilă” a NATO, adăugând că există amenințări la adresa securității ruse.

„Propunerea noastră a fost ignorată”, spune el, susținând că Kievul a refuzat să respecte acordurile de la Minsk.

Putin a mai spus că se gândește constant la soldații ruși care au căzut în Ucraina, dar a spus că Moscova nu are de ales decât să invadeze.

„A trebuit să decidem ce să facem cu Donbas, pentru că oamenii trăiau opt ani sub foc”, a spus el. „Trebuia să le recunoaștem independența”.

Putin a spus că acest lucru nu este suficient, așa că a făcut „următorul pas logic” pentru a le încorpora în Federația Rusă.

Liderul rus a spus că „alta alegere” era să aștepte ca autoritățile ucrainene să lanseze propria „operație militară”.

El a spus că o presupusă lovitură de stat din 2014 a declanșat un „șir de evenimente tragice”.

Putin a spus că conflictul din Ucraina este într-o anumită măsură un „război civil”. El a descris Ucraina drept un „stat artificial”.

El a adăugat: "Am avut un singur obiectiv, care este să ajutăm oamenii din Donbas. Doar Rusia este capabilă să fie garantul integrității teritoriale a Ucrainei".

Alte stiri din Externe

Ultima oră