„Putin este prima noastră țintă”, spune Vadym Skibitsky, numărul doi al serviciilor secrete ucrainene

27 Mai 2023
 „Putin este prima noastră țintă”, spune Vadym Skibitsky, numărul doi al serviciilor secrete ucrainene

„Trebuie să ne recuperăm granițele, atunci se poate crea o zonă demilitarizată între noi și Rusia. Cum ? Va depinde de negocieri.”, spune Vadym Skibitsky într-un interviu La Repubblica scrie Le Figaro.

Serviciile secrete ucrainene nu l-au ucis încă pe Vladimir Putin „ pentru că se ascunde. Abia începe să reapară, iar când o face, nici măcar nu suntem siguri că este cu adevărat el". Generalul Vadym Skibitsky — numărul doi în informațiile militare ucrainene, GUR, prin care trec toate operațiunile dincolo de linia frontului și în inima Rusiei — nu are nicio reținere să ne spună obiectivul său principal: eliminarea președintelui rus.

  • LA REPUBBLICA. - Este GUR în spatele atacurilor comise împotriva intelectualilor propagandişti ruşi?

Vadym Skibitsky. - Cred că rușii sunt în război între ei, că se luptă să iasă. Indivizi precum Prigojin, Girkin și mulți alții care critică puterea și armata.

  • Superiorul dumneavoastră, Kyrylo Oleksiyovych Budanov , spune că aveți o listă lungă de ținte. Alti propagandisti?

Nu sunt ținta noastră principală, nu sunt atât de importante. Este mai important pentru noi să lovim un comandant de unitate care își trimite oamenii să atace.

  • Și reușești?

Da, acesta este un semnal puternic pentru toți ceilalți. Nu pot spune cine și câți sunt, dar le urmărim îndeaproape mișcările, centrele de comandă și pozițiile lor pe front.

  • Noul atac din Crimeea, tu ai fost?

Mișcările de arme și muniție trec prin Crimeea, iar infrastructurile critice care trebuie neutralizate pentru a preveni aceste mișcări sunt puține. Unii suporteri sunt capabili să lovească, la fel și noi. Prin aruncarea în aer a unei infrastructuri, îi împiedicăm pe inamicii noștri să folosească lanțul de aprovizionare care le permite să se aprovizioneze cu muniție și echipamente, acest lucru este foarte important.

  • Ai făcut-o în nord, în Rusia: căi ferate, depouri, aeroporturi?

Dar toate proviziile vin de la Rostov sau trec prin Crimeea. Mereu trec prin aceste două mari axe, iar rușii cunosc importanța regiunilor Zaporojjia și Herson. De asemenea, aceștia sunt în proces de reechipare a portului Mariupol, care va deveni al treilea lor loc logistic cheie.

  • Și o să-l ataci?

Desigur. Dacă adăpostește combustibil, arme și muniție, va fi eliminat.

  • Cine este responsabil pentru aceste acțiuni, dumneavoastră sau forțele armate regulate?

Amandoi avem un comandament al fortelor speciale dedicat acestei sarcini. Împărtășim munca. Trebuie să ucidem inamicul înainte ca el să sosească. Și trebuie să-l facem să-și schimbe toate programele și planurile.

  • Încerci să-l ucizi pe Putin?

Simte că ne apropiem și poate îi este și frică să nu fie eliminat de membrii taberei sale. Mulți ruși susțin în continuare operațiunea specială, dar așa cum ne arată rețelele de socializare și monitorizarea telefonică, au existat atât de multe decese ruși, încât creează un puternic sentiment de îngrijorare în țară. Și același lucru este valabil și pentru corporații și elitele economice, care pierd miliarde de dolari.

Între timp, sancțiunile impuse Rusiei au dus la un deficit de multe componente pentru rachete, pentru X-101, de exemplu, ceea ce afectează precizia acestora. Au spus că au cele mai puternice și mai sofisticate arme, dar asta e o iluzie. Luați flota în Marea Neagră: nu mai iese din port și și-au ascuns și submarinele acolo.

  • Budanov sugerează crearea unei fâșii demilitarizate de 100 de kilometri ca garanție a unui acord de pace.

Mai întâi trebuie să ne recuperăm granița, apoi va depinde de negocieri. Dar să luăm exemplul fabricii Zaporjjia: pentru noi trebuie demilitarizată, astfel încât acolo să fie creată o zonă de securitate. Negociem, dar iată ce ne spun rușii: „Bine, să vorbim cu Grossi despre AIEA, dar dacă suntem de acord să ne retragem armele grele, nu ne vom muta soldații”. Va fi foarte greu să te descurci cu ei. Este necesar un garant pentru a se asigura că acordurile sunt respectate; nu avem încredere în ruși.

  • Cine l-a ucis pe Andy Rocchelli în 2014? Ai un dosar deschis?

Abordați Garda Națională, unul dintre ai cărei soldați a fost inculpat în legătură cu acest caz. Avem grijă de inamici. Dar din câte știu, cazul este încă în curs.

  • Ce relație ai cu Prigojin?

Încercăm să-l omorâm.

  • Cine este prima țintă de pe lista ta?

Putin, care coordonează și decide totul. Dar fiecare va trebui să răspundă pentru acțiunile lor. Șeful Statului Major Valery Gerasimov și ministrul Apărării Serghei Șoigu au planificat atacul și nu se pot întoarce. Cecenul Ramzan Kadyrov a fost și el foarte prezent în primele luni, dar unde este acum? El este conștient de faptul că regimul lui Putin a pierdut deja din punct de vedere strategic. Și lista este încă lungă. Mai sunt Serghei Surovikin și comandanții ruși care au venit crezând că iau parte la o paradă.

  • Care este limita? Poate fi împușcat un civil? Un oligarh? Un propagandist?

Suntem în război, iar ei sunt dușmani. Dacă un personaj important îi produce sau finanțează armele, eliminarea lor va salva mulți civili. Deci va fi ucis. Conform convențiilor internaționale, aceasta este o țintă legitimă.

  • Vedeți semne că plănuiesc atacuri cu DU?

Ei aduc în discuție subiectul doar pentru a insufla frică.

  • Ai de gând să distrugi Podul Crimeei?

Le lăsăm o cale de evacuare. De fiecare dată când are loc o explozie în Crimeea, podul este luat cu asalt...

Alte stiri din Externe

Ultima oră