Putin: „Dominația Occidentului se apropie de sfârșit”

27 Oct 2022
Putin: „Dominația Occidentului se apropie de sfârșit”

Președintele rus Vladimir Putin a ținut astăzi un amplu discurs la Clubul Valdai, la Moscova. Tema sesiunii a fost „O lume post-hegemonică: dreptate și securitate pentru toți. La întâlnirea clubului din acest an participă 111 experți, politicieni, diplomați și economiști din 41 de țăripotrivit unui comunicat al Kremlinului.

El a criticat intens occidentul spunând ca acesta „a făcut o mulțime de lucruri pentru a înrăutăți situația”. Războiul din Ucraina, criza din Taiwan, criza alimentară... toate acestea sunt rezultatul „greșelilor comise de forțele occidentale”, scrie SkyNews

„Cine seamănă vânt culege furtuna”, a spus președintele rus, avertizând țările occidentale, care sunt „orbite de o impresie de superioritate care durează” și care „neagă existența națiunilor”. 

„Occidentul vrea să schimbe regulile”, continuă șeful statului rus, care, potrivit lui, este responsabil pentru revoluțiile și conflictele din lume, în timp ce Rusia constituie o „adevărată democrație”. 

 „Când ceva a devenit profitabil pentru Occident, ei caută să schimbe regulile”, spune Putin

Putin spune că următorul deceniu este poate cel mai „crucial” și „periculos” de la cel de-al Doilea Război Mondial.

„Occidentul este incapabil să guverneze unilateral... oricât de mult încearcă să facă asta”.

Dar Rusia sa „nu va suporta niciodată” să facă ceea ce Occidentul îi spune să facă."

„Dialogul dintre Rusia și Occident și alte centre de dezvoltare vor deveni mai importante în noua ordine mondială. „Am încercat să stabilim relații cu Occidentul și NATO, să ne împrietenim cu ei. Dar Occidentul impune sancțiuni împotriva celor care nu vor să fie sub degetul lor”.

Putin susține că Occidentul încearcă să facă Rusia vulnerabilă, adăugând: „Rusia nu caută hegemonie”.„Rusia nu provoacă Occidentul – ea caută să-și rezerve dreptul de a se dezvolta”, continuă el.

„Noua ordine mondială ar trebui să se bazeze pe lege și ordine”.

El dă vina pe SUA pentru „discreditarea finanțelor internaționale” prin „folosind dolarul ca armă”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră