Putin: „Dacă Kievul folosește rachete în Rusia, NATO este în război”

12 Sep 2024
Putin: „Dacă Kievul folosește rachete în Rusia, NATO este în război”

Folosirea unor astfel de arme ar însemna că țările NATO sunt în război cu Rusia, a spus președintele rus Vladimir Putin scrie RBC Rusia

Utilizarea armelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia „va însemna că țările NATO, Statele Unite și țările europene sunt în război cu Rusia”, a spus președintele Vladimir Putin.

"Ucraina nu este capabilă să efectueze astfel de lovituri singură", a spus Putin. Potrivit acestuia, acest lucru se poate întâmpla doar prin utilizarea datelor de la sateliții NATO, pe care Ucraina nu le are în plus, doar personalul militar al alianței poate intra în misiuni de zbor.

„Este vorba despre luarea unei decizii dacă țările NATO sunt direct implicate într-un conflict militar sau nu”, a spus președintele.

Potrivit lui Putin, dacă se ia o decizie, aceasta va schimba însăși esența, natura conflictului, iar asta va însemna că țările NATO sunt în război cu Rusia.

„Și dacă este așa, atunci, ținând cont de schimbarea în însăși esența acestui conflict, vom lua decizii adecvate pe baza amenințărilor care vor fi create pentru noi”, a adăugat el.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a cerut în repetate rânduri partenerilor occidentali să permită lovituri cu rachete de înaltă precizie furnizate Ucrainei în adâncimea teritoriului rus, explicând acest lucru prin necesitate militară. Cu toate acestea, Statele Unite au limitat Kievul în această posibilitate, Casa Albă a subliniat că această poziție este neschimbată.

Pe 10 septembrie, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că ar putea fi discutată o schimbare a politicii în această problemă. El a spus acest lucru înainte de a călători în Ucraina pentru a se întâlni cu liderul ucrainean.

Pe 11 septembrie, ziarul The Guardian a raportat, citând surse din guvernul britanic, că Londra a decis deja să permită Ucrainei să lanseze rachete de croazieră Storm Shadow împotriva țintelor din Rusia.

Ucraina lovește deja adânc în Rusia cu arme occidentale, a recunoscut la începutul verii șeful Direcției Principale de Informații din Ucraina, Kirill Budanov. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat în mai că armele americane sunt deja folosite pentru lovituri în afara zonei de luptă. Potrivit președintelui Vladimir Putin, loviturile ucrainene cu arme occidentale pe teritoriul Rusiei sunt „aproape de agresiune”.

În timpul invaziei regiunii Kursk, armata ucraineană a folosit tancuri britanice Challenger 2, a informat Sky News. Reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky, a vorbit și despre utilizarea armelor occidentale în zona de frontieră Kursk. Ministerul rus al Apărării a raportat în mod repetat încercări de a ataca Crimeea de către Storm Shadow. Belgorod a fost lovit de la sistemul de rachete cu lansare multiplă RM-70 Vampire de fabricație cehă.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră