Șeful Kremlinului nu a precizat însă modul în care Rusia a participat la independența belgienilor, scrie Le Figaro
„Belgia a apărut în mare măsură pe harta lumii ca stat independent, în mare măsură datorită Rusiei și poziției Rusiei” , a spus Vladimir Putin miercuri, în fața participanților la Festivalul Mondial al Tineretului, la Sirius, în Rusia. Stăpânul Kremlinului nu a precizat însă modul în care Rusia a participat la independența belgienilor. El a mai menționat că Rusia „are propria sa istorie cu multe țări din întreaga lume” .
În realitate, Rusia și în special țarul Nicolae I au fost foarte defavorabile independenței Belgiei. În 1790, o parte a Olandei austriece, Belgia de astăzi, s-a ridicat și a proclamat Statele Unite ale Belgiei dar armata imperială și-a restabilit rapid autoritatea. Ludovic al XVI-lea, cu câteva luni înainte de abolirea monarhiei, a declarat război Austriei în 1792 și a cucerit provinciile belgiene. Congresul de la Viena, care a remodelat Europa în urma revoltelor napoleoniene, a încredințat întreaga Belgie și Luxemburgul actual prințului Olandei, numit rege cu această ocazie.
Mai multe conflicte, religioase, financiare și lingvistice, au dus la o revoluție în 1830. Franța se ridicase împotriva lui Carol al X-lea și era condusă de Louis-Philippe. Belgia își proclamă independența, iar regele Olandei face apel la Sfânta Alianță pentru a-și restabili drepturile. Doar Rusia își oferă ajutorul și își pune armata în mișcare. Țarul Nicolae I, supranumit „ polițistul Europei” , un autocrat al carui portret se află în biroul lui Putin, vede această revoluție ca pe o ofensă personală: fiica sa e căsătorită cu prințul moștenitor al regatului olandez.
În cele din urmă, armata rusă va zdrobi Revolta de la Varșovia din Polonia și nu va mărșălui spre Belgia. În urma mai multor negocieri diplomatice, noul rege al Belgiei a fost Leopold I, din casa Saxa-Coburg și Gotha, dar s-a căsătorit cu fiica lui Louis-Philippe I, Louise d'Orléans. Marea Britanie voia să evite ca Franța să controleze portul Anvers. Nicolas I, la rândul său, a întârziat să recunoască independența Belgiei, la fel ca și regimul lui Louis-Philippe, pe care îl considera ilegitim.
????????-????????
— ConflictLive ???? (@conflict_live) March 7, 2024
JUST IN- #Russian President Putin claims that #Belgium as an independent state appeared on the world map thanks to Russia. pic.twitter.com/R5tQZDJOqT