Putin a sosit în Mongolia sfidând mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale

02 Sep 2024
Putin a sosit în Mongolia sfidând mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale

Președintele rus Vladimir Putin a sosit în Mongolia pentru prima sa călătorie într-o țară membră a Curții Penale Internaționale de când a fost emis un mandat de arestare împotriva lui, scrie SudOuest

Președintele rus Vladimir Putin a sosit luni, 2 septembrie, în Mongolia pentru prima sa călătorie într-o țară membră a Curții Penale Internaționale (CPI) de la emiterea unui mandat de arestare împotriva sa, Kremlinul s-a arătat calm cu privire la riscul arestării.

Acesta a coborât seara din avion pe aeroportul din Ulaanbaatar, capitala mongolei, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă. CPI și autoritățile ucrainene, precum și ONG-urile fac apel la Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin, subiectul unui mandat de arestare pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni.

La fel ca toate celelalte state părți la Statutul de la Roma care a fondat CPI, Mongolia „are obligația de a coopera” cu aceasta, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al acestei jurisdicții, Fadi el-Abdallah. Ministerul de Externe ucrainean a cerut, de asemenea, autorităților mongole „să-l transfere pe Putin la Curtea Penală Internațională de la Haga”.

Mai multe ONG-uri s-au alăturat acestui apel luni. Țara „trebuie să-l aresteze” pe Vladimir Putin, care „fuge de justiție”, a insistat directorul executiv al Amnesty International în Mongolia, Altantuya Batdorj. Pentru Maria Elena Vignoli, de la organizația Human Rights Watch, primirea liderului rus ar fi „un afront la adresa numeroaselor victime ale crimelor forțelor ruse” din Ucraina.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a remarcat săptămâna trecută că Kremlinul „nu are nicio îngrijorare” cu privire la acest subiect. „Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite cu atenție”, a adăugat el, lăudând „dialogul excelent cu prietenii noștri mongoli”.

Atunci când o țară membră nu își îndeplinește obligațiile față de CPI, aceasta din urmă poate sesiza problema Adunării Statelor Părți care se întrunește o dată pe an, dar ale cărei posibile sancțiuni se limitează în esență la o mustrare verbală.

În trecut, alte persoane supuse unui mandat de arestare din partea Curții, precum fostul dictator sudanez Omar al-Bashir, au călătorit în țări semnatare ale Statutului de la Roma, fără a fi deranjate. Mongolia, la rândul ei, l-a semnat în 2000, înainte de a-l ratifica în 2002.

Un impas

Rusia, care nu recunoaște CPI, a respins mereu cu fermitate acuzațiile aduse de această instanță împotriva președintelui rus.

Domnul Putin a avut însă grijă de aproape un an și jumătate să evite anumite călătorii în străinătate, de exemplu sărind peste summitul Brics din Africa de Sud din august 2023, apoi summit-ul G20 din India în septembrie același an.

Pe de altă parte, a plecat în China în mai , în Coreea de Nord în iunie și în Azerbaidjan la jumătatea lunii august, niciuna dintre aceste țări nefiind membru al CPI.

Alte stiri din Externe

Ultima oră