Putin a oferit opt ​​inele liderilor CSI și mulți au văzut o referire la „Stăpânul inelelor” al lui Tolkien

28 Dec 2022
Putin a oferit opt ​​inele liderilor CSI și mulți au văzut o referire la „Stăpânul inelelor” al lui Tolkien

Vladimir Putin i-a reunit pe liderii Comunității Statelor Independente (CSI) pentru tradiționala întâlnire anuală din 26 decembrie la Sankt Petersburg și le-a oferit câte un inel de aur, scrie Le Point

Liderul rus a oferit fiecărui șef de stat (inclusiv lui) un inel de aur, pe care este gravat simbolul CSI, „La mulți ani 2023” și „Rusia” în limba rusă. Acest grup de nouă țări aflate sub influența politică puternică a Moscovei include Belarusul lui Lukașenko (cel mai ferm aliat al Rusiei), dar și Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Uzbekistan și Tadjikistan, toate foste republici sovietice.

Nouă inele... Imaginea a devenit rapid, pentru mulți, o referință evidentă la saga Stăpânul Inelelor  și universul său fantastic, imaginat de JRR Tolkien, un adevărat fenomen cultural încă din anii 1960 care a dat naștere adaptărilor cinematografice în serie. Mitologia lui Tolkien îl implică pe un dușman al lumii libere, Sauron, care creează un inel magic pentru fiecare dintre cei nouă regi ai oamenilor și îi leagă astfel de destinul său, prin forța vrăjitoriei sale.

Crearea acestor inele face, de altfel, subiectul unui serial produs de Amazon al cărui prim sezon a fost lansat în decembrie 2022.

Mitologie

Reluată chiar și de anumiți oficiali ucraineni, teoria ar face parte dintr-o formă de coerență: de la începutul conflictului, susținătorilor Ucrainei le place să compare conflictul cu un război epic între Bine și Rău pe care Tolkien ar fi putut scrie, Vladimir Putin fiind Sauronul perfect. Luptătorii ucraineni se referă adesea la soldații ruși drept „Orci”, acei servitori brutali ai răului. Unii au creat chiar hărți în stilul celor ale lui Tolkien, preluând toponimele universului său pentru a le adapta Europei de Est.

Cadoul oferă destule speculații pentru utilizatorii de internet care se întreabă în mod ironic dacă președintele rus va menține unitatea CSI datorită magiei negre pe care a "suflat-o" în inele. Nu este prima dată când magia intervine în conflict, presa de stat rusă compară și ea în mod regulat conflictul cu un război împotriva forțelor demonice din Ucraina, președintele ucrainean fiind portretizat ca antihrist, chiar și Satan însuși.

Alte stiri din Externe

Ultima oră