Putin a încercat „agresiv” să facă din China aliatul său deoarece Rusia rămâne fără muniție, spune Casa Albă.

22 Mar 2023
Putin a încercat „agresiv” să facă din China aliatul său deoarece Rusia rămâne fără muniție, spune Casa Albă.

Președintele rus Vladimir Putin caută „agresiv” China ca un aliat, deoarece forțele ruse „rămân fără muniție” în Ucraina, a declarat marți  un oficial de la Casa Albă pentru MSNBC, scrie Businessinsider.

„Președintele Putin are nevoie de președintele Xi pentru că rămâne fără muniție”, a declarat pentru MSNBC John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice pentru Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă. 

„Se epuizează inventarul de care are nevoie pentru a lupta în acest război și este probabil să caute mai mult ajutor din China”.

Kirby a exprimat un sentiment similar în briefingul său de luni la Casa Albă. El a numit relația dintre Putin și Xi o „căsătorie din interes” care oferă Chinei unui aliat împotriva Occidentului și Rusiei sprijinul pentru a-și duce războiul în Ucraina. 

El le-a mai spus reporterilor în cadrul briefing-ului că SUA este îngrijorată că China își va reitera apelurile pentru o încetare a focului între Rusia și Ucraina. 

„Și orice încetare a focului care nu abordează îndepărtarea forțelor ruse din Ucraina ar ratifica efectiv cuceririle ilegale ale Rusiei, permițând Rusiei să-și întărească pozițiile și apoi să reia războiul într-un moment mai avantajos pentru ei”, a spus Kirby. 

NATO și aliații săi au devenit din ce în ce mai îngrijorați în ultimele luni că China va trimite Rusiei ajutor militar letal, inclusiv muniție.

La începutul acestui an, analiza SUA a sugerat că Rusia rămânea fără muniție, că pierde până la jumătate din tancuri și suferă  pierderi mari. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră