Protestatar iranian într-un ultim apel telefonic: ”Nu-i spune mamei că mă vor executa!”

14 Dec 2022
Protestatar iranian într-un ultim apel telefonic: ”Nu-i spune mamei că mă vor executa!”

Tatăl unui protestatar reținut în timpul represiunii brutale împotriva protestelor la nivel național din Iran a spus că fiul său l-a sunat din închisoare pentru a-i spune că a fost condamnat la moarte, anunță The National.

Mashallah Karami a declarat pentru ziarul Etemad din Teheran că apărătorul public al fiului său nu a răspuns la apelurile familiei sale în ultima săptămână și că nu i s-a permis să angajeze o reprezentare legală alternativă.

Fiul său, Mohammad Mehdi Karami, în vârstă de 22 de ani, a fost arestat în urma înmormântării unui coleg protestatar din Karaj, pe 3 noiembrie, acuzat de autoritățile judiciare că a instigat „corupția”.

El este unul dintre principalii suspecți în moartea lui Ruhollah Ajmian, membru al forței paramilitare Basij, care a fost înființată pentru a contracara opoziția față de regim.

Grupul este sancționat de UE și SUA pentru încălcări ale drepturilor omului.

Iranul spune că peste 200 de oameni au fost uciși în proteste, inclusiv 50 de membri ai forțelor de securitate, de când demonstrațiile au izbucnit pe 16 septembrie după moartea lui Mahsa Amini. Amini, în vârstă de 22 de ani, era o femeie kurdă-iraniană care a murit în custodia poliției, după ce a fost acuzată că a încălcat codul vestimentar strict al țării.

Grupurile pentru drepturile omului spun că bilanțul este de fapt peste 500 și este în creștere îngrijorarea că sute, dacă nu mii de deținuți ar putea fi pedepsiți cu moartea pentru implicarea în proteste, care au implicat și greve antiguvernamentale în educație, petrol și gaze și sectoarele de producție de oțel.

ONU spune că aproximativ 14.000 de persoane au fost reținute de la începutul protestelor, în timp ce Amnesty International spune că cei care se confruntă cu pedeapsa cu moartea au primit „procese de fațadă”.

„Mi-e teamă în fiecare noapte că-mi vor spune că fiul meu a fost executat. Fiul meu plângea și mi-a spus, tată, am primit pedeapsa cu moartea. Dar nu-i spune mamei”, a spus domnul Karami.

El a adăugat că fiul său nu acceptă acuzațiile și că sentința sa a fost emisă doar pe baza „mărturisirii”, care a fost făcută sub presiune fizică și psihică.

Domnul Karami a adăugat că persoana responsabilă de caz i-a spus că opoziția familiei la pedeapsa cu moartea înseamnă opoziție la „ordinea lui Dumnezeu și a Profetului”.

Contul de Twitter 1500 Tasvir, care este condus de activiști, a raportat că „Mehdi”, așa cum este cunoscut, „a fost bătut atât de rău încât a rămas inconștient, iar forțele guvernamentale l-au crezut mort și și-au aruncat „corpul” în jurul Curtea Nazarabad, dar când au plecat, s-a descoperit că era încă în viață”.

De asemenea, el a suferit hărțuirea sexuală din partea oficialilor guvernamentali în timpul detenției sale și a spus că l-au amenințat că îl violează.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră