Principalul punct de dezacord: penalizarea clienților. Socialiștii sunt pentru, republicanii se opun.
Peste tot în Europa, încadrarea prostituției este marcată de astfel de controverse și de aceea nu s-a impus niciun model în cadrul Uniunii Europene, comentează totaleurope.eu. Unele țări autorizează și reglementează complet prostituția, altele au ales să interzică total sau chiar să penalizeze clienții.
România se încadrează în ultima categorie, a celor care interzic total prostituția, alături de Croația, Lituania și Malta.
Sursa citată comentează că exemplul României pare paradoxal, chiar ipocrit, mai ales pentru o țară precum a noastră, care este considerată drept una dintre principalele țări-sursă de trafic de ființe umane, în special în scopul exploatării sexuale.
Germania, Austria, Grecia, Letonia, Olanda și Elveția autorizează și reglementează prostituția, inclusiv legalitatea bordelurilor, a proxenetismului.
Profesia de prostituat(ă) este recunoscută de lege, dând dreptul persoanelor care o exercită de a beneficia de protecție socială.
A doua variantă, de departe cel mai puțin omogenă, este cea a autorizării prostituției, fără reglementare din partea statului, ca în Germania sau Olanda, dar cu limite mai mult sau mai puțin importante, în funcție de țară. În cadrul UE, 18 țări urmează această schemă, printre care Franța până în prezent, dar care este pe punctul de a-și reforma legislația pentru a urma exemplul suedez.
Un exemplu aparte este Spania, unde racolările sunt interzise, dar nu și bordelurile, destul de numeroase, în special în Catalonia, regiune turistică.
Un al treilea model este cel instituit de Suedia și de Norvegia, care instituie penalizarea clienților, nu și a prostituatelor.