Un nou proiect UE: fructe si legume pentru elevii din școli

07 Mar 2016 | scris de Istvan Deak
Un nou proiect UE: fructe si legume pentru elevii din școli

Proiectul UE care promovează introducerea fructelor şi legumelor în şcoli se va uni cu cel care vizează laptele în şcoli. În procesul de reorganizare, Parlamentul European a introdus fonduri suplimentare şi s-a concentrat mai mult pe partea educaţională.

Raportorul belgian Marc Tarabella are un mesaj clar pentru toată lumea: „un măr pe zi ține doctorul la distanță".

”Am mărit fondurile pentru proiectul cu laptele cu 20 de milioane pe an. A trebuit să reechilibrăm sistemul pentru a oferi mai multă finanţare noilor ţări, de exemplu Croaţiei, şi pentru a nu penaliza celelalte ţări care au folosit mult timp aceste programe. De asemenea, am asigurat o distribuire mai bună a fondurilor prin criterii obiective - numărul copiilor cu vârste între 6 şi 10 ani dintr-o anumită țară”, a declarat Tarabela, pentru site-ul PE.

Preţurile la fructe şi lapte au fost în scădere, ceea ar putea însemna ca acest program ar putea fi o oportunitate pentru fermieri să-și promoveze produsele la un preț bun.

”Embargo-ul rusesc a creat foarte multe probleme. Acest program poate ajuta fermierii, dar trebuie să luăm în considerare faptul că nu vorbim despre o sumă mare de bani - bugetul pentru fructe şi lapte reprezintă 0,5% din bugetul anual pentru politica agricolă comună.

Trebuie să găsim alte pieţe, dar prioritatea este să ridicăm cererea internă pentru fructe, legume şi lapte. În 24 de state membre, fructele şi legumele proaspete sunt consumate foarte rar. Prin creșterea cererii va creşte şi nivelul sănătăţii”, a comentat europarlamentarul.

El este convins că partea educaţională a programului va fi mult mai accentuată. ”Nu putem prevedea acţiuni concrete. Statele membre şi autorităţile naţionale îşi vor stabili propriile sisteme educaţionale. Deciziile nu se vor lua doar în Bruxelles.

De exemplu, pot fi organizate vizite către ferme. Copiii consumă lapte, dar nu au văzut niciodată cum este produs, iar prin aceste vizite putem să creăm o legătură între producători şi consumatori.

Eu iarna aș introduce supă în meniu - o supă de legume la prânz pentru toți copiii. Obişnuiesc să mănânc un măr între mic dejun şi prânz. Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă”, a încheiat Tarabella.

Alte stiri din Externe

Ultima oră