„Profetul crizei“, Nouriel Roubini: ”Lumea se pregătește de furtuna economică perfectă - inflație, datorii, recesiune”

03 Mar 2023
„Profetul crizei“, Nouriel Roubini: ”Lumea se pregătește de furtuna economică perfectă - inflație, datorii, recesiune”

O „furtună perfectă” se pregătește, iar piețele din acest an vor fi lovite de o recesiune, o criză a datoriilor și o inflație scăpată de sub control, a spus economistul Nouriel Roubini, anunță businessinsider.com.

Roubini, unul dintre primii economiști care a anunțat recesiunea din 2008, a avertizat de luni de zile cu privire la o criză stagflaționistă a datoriilor, care ar combina cele mai grave aspecte ale stagflației în stilul anilor '70 și criza datoriilor din '08.

„Cred că va apărea o criză stagflaționistă în acest an”, a spus Roubini joi într-un interviu pentru ABC din Australia. Având în vedere că inflația pentru consumatori este încă de 6,4%, Roubini a spus că a estimat că Rezerva Federală va trebui să ridice ratele de referință „cu mult peste” 6% pentru ca inflația să scadă înapoi la ținta de 2%.

Acest lucru ar putea declanșa o recesiune severă, o prăbușire a pieței de valori și o explozie a situațiilor de nerambursare a datoriilor, lăsând Fed-ului fără altă opțiune decât să-și retragă lupta împotriva inflației și să lase prețurile să scape de sub control, a adăugat el. Rezultatul ar fi, oricum, o recesiune abruptă, urmată de mai multe probleme de îndatorare și inflație.

„Acum ne confruntăm cu furtuna perfectă: inflație, stagflație, recesiune și o potențială criză a datoriilor”, a spus Roubini.

El a rămas ultrarealist în privința economiei, în ciuda speranței tot mai mari a pieței că SUA ar putea evita o recesiune anul acesta.

Deși mai mulți comentatori optimisti susțin o revenire sănătoasă a S&P 500, care a scăzut cu 20% anul trecut, Roubini a spus anterior că indicele bursier de referință ar putea scădea cu încă 30%, deoarece investitorii se luptă cu condiții macro extreme.

„Vor continua să scadă”, a spus el despre acțiuni, evidențiind recenta vânzări, deoarece investitorii au prețuit dobânzi mai mari de la Fed. „Piața se corectează deja”.

El a îndemnat investitorii să se protejeze alegând acoperiri împotriva inflației, cum ar fi aurul, obligațiunile indexate la inflație și obligațiunile pe termen scurt. Este posibil ca aceste alegeri să învingă acțiunile și obligațiunile, a spus el, care ar putea avea de suferit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră