Procurorul șef al Europei, Laura Codruța Kovesi, îi investighează pe cei care ocolesc sancțiunile împotriva Rusiei

05 Mar 2023
Procurorul șef al Europei, Laura Codruța Kovesi, îi investighează pe cei care ocolesc sancțiunile împotriva Rusiei

Procurorul șef al Europei, Laura Codruța Kovesi, care investighează deja fraudele care se presupune că au costat contribuabilii din UE 14 miliarde de euro -- acum vrea să-i urmarească pe cei care subminează sancțiunile împotriva Rusiei, scrie RFI.

Parchetul European este însărcinat cu cercetarea oricărei infracțiuni despre care se consideră că a deturnat banii Uniunii Europene, ceea ce înseamnă adesea urmărirea bandelor criminale internaționale și a operațiunilor sofisticate transfrontaliere de fraudă a TVA.

Biroul și-a asumat depline puteri abia în iunie 2021, dar când AFP a vizitat-o ​​miercuri pe Kovesi la biroul ei din Luxemburg, ea sărbătorea atât Mărțișorul din România natală, cât și publicarea celui de-al doilea raport anual de 100 de pagini al EPPO.

Cifrele sunt impresionante: cei 114 procurori ai biroului au 1.117 investigații active și au înghețat fonduri suspecte în valoare de 359 de milioane de euro, de peste șapte ori bugetul organizației.

Dar Kovesi încă vrea să facă mai mult.

UE a impus o serie de zece pachete de sancțiuni economice pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa de un an a Ucrainei, iar campioana anti-corupție în vârstă de 49 de ani vrea să urmarească bandele care ocolesc sancțiunile împotriva Rusiei.

"Acesta este ceva despre care ne-a întrebat deja Comisia Europeana -- dacă putem să ne ocupăm de asta. Și răspunsul nostru a fost: "Da, putem să o facem. Suntem gata să o facem", a spus ea pentru AFP.

"Avem procurori specializați. Avem birouri în 22 de state membre... Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de criminalitate".

Orice decizie de a adăuga obiective ale EPPO va fi una politică, luată de liderii statelor membre UE, nu toți fiind mari fani ai EPPO.

Kovesi a venit la noua autoritate judiciară europeană din România, unde a fost cel mai tânăr procuror general al țării și prima femeie care a ocupat postul. Ea a devenit procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Operațiunea Amiral

Investigațiile ei i-au adus dușmani în guvernul român și a fost demisă înainte de a fi recrutată pentru a conduce efortul antifraudă al Uniunii Europene.

Noul ei loc de muncă, spune ea, este lipsit de interferențe politice, iar echipele sale de specialitate au voie să facă urmăriri penale în toată Europa împotriva bandelor care au învățat să ignore granițele deschise ale Europei cu mult înainte ca autoritățile să o facă.

Acest lucru a dus la succese notabile, precum Operațiunea Amiral, o anchetă care a destrămat o rețea responsabilă pentru fraudă cu TVA în valoare de 2,2 miliarde de euro.

A început cu puțin, autoritățile fiscale portugheze cerând ajutor pentru a investiga o mică firmă care vindea telefoane mobile, tablete și alte dispozitive electronice. Specialiștii EPPO au descoperit în cele din urmă o rețea de fraudă în domeniul TVA cu avanposturi în toate cele 27 de state membre.

Kovesi consideră că acest lucru este un raport calitate-preț bun pentru contribuabilii din UE, dar nu a câștigat pe toată lumea. Cinci state membre UE -- Danemarca, Suedia, Ungaria, Polonia și Irlanda -- au refuzat să participe și nu au desemnat niciun procuror la EPPO.

Ea este precaută să nu critice reținerile, dar este clar că și-ar dori să închidă unele dintre golurile din rețeaua ei.

„Ne-am dori să lucrăm cu toți colegii noștri din aceste cinci state membre din zona EPPO, dar aceasta este o decizie politică”, a spus ea.

„Dar ceea ce sper este că atunci când vor citi rezultatele noastre, când vor vedea avantajele pe care EPPO le oferă -- Viteza în ancheta noastră, eficiența în ancheta noastră -- Sper că vor fi convinși că singura soluție este să se alăture EPPO."

În unele capitale ale UE există tendința de a vedea folosirea abuzivă a fondurilor UE ca un fenomen estic, membrii mai noi, precum Bulgaria și România, luptându-se să controleze corupția, iar Polonia și Ungaria rezistând supremației legislației UE.

Corupție patriotică?

Acest lucru a generat opoziția față de cererile de aderare la UE ale țărilor din Balcanii de Vest și la ideea de a accelera aderarea Ucrainei în bloc odată ce războiul cu Rusia se va termina.

Însă Kovesi a respins ideea că statele din est sunt mai corupte, menționând investigațiile pe scară largă privind escrocheria TVA în curs de desfășurare în Germania și Italia și spunând că ea și echipele ei au vizitat deja Kievul și sunt gata să ajute Ucraina să realizeze reforme pentru a combate corupția.

„Ei bine, am auzit în unele state membre că trebuie să fie „patrioți” -- și dacă îți furi banii naționali este o problemă, dar dacă furi banii UE nu este o problemă pentru că ești patriot”, a spus Kovesi pentru AFP. .

"Aceasta este o mentalitate greșită, pentru că până la urmă banii tăi, banii noștri, sunt pentru toți cetățenii europeni. Și trebuie să protejezi toți banii pentru toți cetățenii europeni".

Alte stiri din Externe

Ultima oră