Parchetul European (EPPO) investigheazăîn Bulgaria deturnarea fondurilor UE din proiecte care implică căi ferate și eficiența energetică, scrie Politico.
Procurorul european Laura Codruța Kövesi îşi îndreaptă atenția în sfârșit asupra Bulgariei – văzută de multă vreme drept unul dintre cele mai flagrante exemple ale UE ale impotenței Bruxelles-ului în fața deturnării de fonduri europene.
Joi, Parchetul European (EPPO) a percheziţionat 28 de case şi birouri în cadrul eforturilor de investigare a utilizării abuzive a banilor UE în proiecte feroviare, în timp ce primarul unui orăşel a fost arestat miercuri.
De câțiva ani se așteaptă o anchetă, politicieni de frunte din tabăra reformistă din Bulgaria susținând că sifonarea fondurilor UE a devenit unul dintre principalele fluxuri de venituri ale grupurilor criminale organizate. Centrul pentru Studiul Democrației, o organizație neguvernamentală din Sofia, a concluzionat în 2020 că până la 15% din banii UE ai țării au fost deturnați în mod regulat.
EPPO desfășoară în prezent 143 de investigații în Bulgaria, cu „daune totale estimate” în valoare totală de 492 de milioane de euro, potrivit raportului său din 2022.
Fiind cea mai săracă națiune a UE, Bulgaria caută în mod regulat infuzii de sprijin din partea contribuabililor europeni pentru a ajuta la construirea infrastructurii sale și pentru a face vechile sale clădiri din era socialistă mai eficiente din punct de vedere energetic.
EPPO, care se ocupă de urmărirea penală a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, a declarat că investighează două proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare, în valoare de peste 241 de milioane de euro din finanțare UE, și un grant pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor rezidențiale, clădiri din orașul General Toshevo, în valoare de 169.000 de euro.
„Vor fi audiați mai mulți martori și suspecți”, se arată într-un comunicat.
Peste 100 de agenți ai poliției și serviciului de spionaj intern din Bulgaria au efectuat percheziții joi în legătură cu linia de cale ferată dintre orașele Kostenets și Septemvri, care a primit finanțare în valoare de 130 de milioane de euro de la Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA). Perchezițiile lor au analizat, de asemenea, potențialul abuz de fonduri pe calea ferată dintre satele Orizovo și Mihaylovo, finanțată de Fondul de Coeziune pentru mai mult de 111 milioane de euro.
Utilizarea forțelor de securitate bulgare este un semn al gradului de dependență a EPPO de sprijinul guvernului bulgar și al oficialilor de rang înalt. Guvernul premierului Nikolai Denkov, care a ajuns la putere abia pe 6 iunie, s-a angajat să elimine corupția și să se asigure că forțele de securitate nu sunt conduse de Rusia. Este, de asemenea, semnificativ faptul că Ivan Gheshev, procurorul șef extrem de controversat al țării a fost forțat să demisioneze la mijlocul lunii iunie, deoarece mulți bulgari îl considerau de multă vreme un obstacol în calea anchetelor privind corupția la nivel înalt.
Beneficiarul ambelor proiecte feroviare investigate a fost Compania Națională de Infrastructură Feroviară din Bulgaria, care a atribuit contracte de construcție la două companii private.
„Ancheta a scos la iveală fapte care ar putea constitui infracțiuni, inclusiv utilizarea abuzivă a fondurilor UE și spălarea banilor. Contractorii sunt suspectați că au efectuat, într-o perioadă scurtă de timp, transferuri de bani către un lanț de companii fictive, ceea ce a dus în cele din urmă la retragerea de sume în numerar de peste 2,5 milioane EUR de către persoane cu antecedente judiciare”, a spus EPPO.
Miercuri, primarul generalului Toshevo din estul țării, a fost arestat pentru prezentarea de detalii false privind lucrările de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor municipale. El a fost eliberat după plata unei cauțiuni de 5.000 de euro, potrivit presei bulgare.
În timp ce investigațiile privind corupția sunt relativ frecvente în Bulgaria, țara s-a luptat în mod evident să obțină condamnarea criminalilor de rang înalt.