Procurorii italieni au cerut o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini acuzat că nu a permis unui vapor cu migranți să acosteze: "Aș face-o din nou"

15 Sep 2024
Procurorii italieni au cerut o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini acuzat că nu a permis unui vapor cu migranți să acosteze: "Aș face-o din nou"

„Apărarea frontierelor împotriva migranților ilegali nu este o crimă”, a denunțat fostul premier și actual membru al coaliției de guvernământ condusă de Giorgia Meloni. „Suntem uniți”, a reacționat Marine Le Pen din Franta, scrie Le Figaro

Procurorii italieni au cerut sâmbătă o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini , vicepremierul de dreapta radical al Italiei, pentru că a împiedicat migranții să debarce într-un port italian în 2019.

Matteo Salvini, parte din  coaliția premierului Giorgia Meloni , este judecat pentru presupusa privare de libertate și abuz de putere pentru că a ținut 147 de migranți pe mare timp de săptămâni pe o navă condusă de organizația caritabilă Open Arms. „Acuzarea a cerut ca fostul ministru de interne Salvini să fie condamnat la șase ani de închisoare”, a declarat pentru AFP avocatul Open Arms, Arturo Salerni, în timp ce procedura se încheia.

Verdictul din acest proces, care a început în octombrie 2021, este de așteptat să fie pronunțat luna viitoare, a adăugat el. Salvini nu a fost prezent la audiere. El a postat anterior pe Facebook: „Aș face-o din nou dacă ar trebui să o fac din nou: apărarea frontierelor împotriva migranților ilegali nu este o crimă” . „Este incredibil că un ministru al Republicii riscă șase ani de închisoare pentru că și-a făcut treaba în apărarea granițelor națiunii, așa cum o cere mandatul primit de la concetățenii săi”, a spus el pe X.

Liderul partidului RN din Franța, Marine Le Pen, i-a oferit sprijinul ei sâmbătă seara denunțând pe X „hărțuire legală reală care vizează reducerea la tăcere” . „Suntem uniți și mai mult ca niciodată alături de dumneavoastră, Matteo” , a mai afirmat ea, criticând o propunere „de o extremă gravitate  în timp ce valurile migratoare se accentuează în toată Europa” . La care Matteo Salvini a răspuns într-un comentariu : „Mulțumesc Marine, nu voi ceda. „Înainte până la capăt ” .

„Porturile închise”

Când și-a rezumat rechizitoriul, procurorul Geri Ferrara, de la tribunalul din Palermo, a considerat „că un principiu cheie nu este discutabil: între drepturile omului și protecția suveranității statului, drepturile omului trebuie să prevaleze în sistemul nostru fericit democratic . Nava a rămas blocată pe mare timp de aproape trei săptămâni, înainte ca instanțele să li se permită migranților să debarce pe insula italiană Lampedusa.

Membrii Open Arms au asigurat că starea fizică și psihică a migranților a atins un punct critic când condițiile sanitare de la bord au devenit dezastruoase, în special din cauza unei epidemii de râie. Matteo Salvini, șeful partidului Liga anti-imigrație și ministru de interne la acea vreme, a declarat în ianuarie că a evaluat că „situația nu era periculoasă” la bordul navei.

În 2019, în timp ce participa la guvernul lui Giuseppe Conte, el a implementat așa-numita politică de „porturi închise” în baza căreia Italia a refuzat intrarea navelor umanitare care salvau migranți în Marea Mediterană. O mare parte a procesului s-a concentrat pe stabilirea faptului dacă responsabilitatea pentru această afacere revine guvernului lui Giuseppe Conte sau numai lui Matteo Salvini. El a fost urmărit anterior pentru o acuzație similară, dar acuzațiile au fost casate de o instanță din Catania în 2021.

Alte stiri din Externe

Ultima oră