Prizonieri de război în Ungaria: Kievul acuză Budapesta că joacă jocul Rusiei și că a încălcat Convenția de la Geneva

21 Iun 2023
Prizonieri de război în Ungaria: Kievul acuză Budapesta că joacă jocul Rusiei și că a încălcat Convenția de la Geneva

Ucraina a anunțat că a recuperat trei prizonieri de război transferați recent în Ungaria din Rusia, dar Kievul a acuzat Budapesta că a încălcat dreptul internațional umanitar în timpul acestei proceduri și că a jucat jocul Moscovei, scrie Le Monde.

„Confirm că trei foști prizonieri de război s-au întors în Ucraina” dintre cei unsprezece prizonieri transferați în Ungaria pe 8 iunie, a declarat la televizor ofițerul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets. „De la începutul acestei povești, Ungaria a jucat jocul părții ruse și al propagandei ruse ”, a acuzat el însă.

„A fost planificată ca o operațiune specială împotriva Ucrainei [realizată] de serviciile speciale ruse cu implicarea părţii maghiare. »

Deja luni, diplomația ucraineană acuzase Budapesta că îi blochează accesul la acest grup de prizonieri de război predați Ungariei prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse și, mai ales, fără știrea Kievului. Acest grup de prizonieri este din Transcarpatia, o regiune din vestul Ucrainei care găzduiește o mare comunitate maghiară. Potrivit Budapestei, unii dintre acești unsprezece bărbați dețin pașapoarte maghiare, altora li s-a acordat statutul de refugiat în acea țară.

Prin transferul acestor prizonieri, Ungaria a acționat „într-un mod absolut secret, fără a [furniza] nicio informație Ucrainei, ceea ce constituie o încălcare a dreptului internațional umanitar și a Convenției de la Geneva”, care se referă în special la protecția prizonierilor de război, a spus Lubinets.

A fost o surpriză pentru noi că o țară care este membră a Uniunii Europene și a NATO ar putea face acest lucru în mod deschis și cu bună știință”, a continuat el.

Ungaria s-a apărat de obstrucţionarea accesului, spunând că cei unsprezece bărbaţi nu erau consideraţi prizonieri de război, „având în vedere că au fost eliberaţi pe pământ rusesc” .

„Sunt aici de bunăvoie, pot, de asemenea, să părăsească țara liber în orice moment. Nu îi urmărim”, a declarat, luni, Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Orban a menținut contactul cu Moscova în ciuda războiului din Ucraina și a creat legături strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă în ultimii ani. În același timp, are relații complicate cu Kievul, pe care refuză să îl ajute militar în fața invaziei ruse lansate în februarie 2022.

Alte stiri din Externe

Ultima oră