Primul tanc britanic Challenger 2 distrus în timpul contraofensivei (video)

05 Sep 2023
Primul tanc britanic Challenger 2 distrus în timpul contraofensivei (video)

Marea Britanie a anunțat livrarea a 28 de tancuri Challenger 2 către ucraineni. Unul dintre ele a fost identificat în apropierea satului Robotyne din sudul țării, scrie Le Figaro.

Nu este surprinzător faptul că tancuri și vehicule blindate livrate de Occident au fost distruse în sudul Ucrainei, unde armata de la Kiev a lansat o contraofensivă la mijlocul lunii iunie împotriva forțelor ruse, protejate în spatele mai multor linii de apărare. După tancurile germane Leopard 2, primul tanc britanic Challenger 2 a fost neutralizat în regiunea Robotyne, un sat cheie recucerit de ucraineni de la ruși la sfârșitul lunii august.

Un videoclip publicat pe Telegram și autentificat marți, 5 septembrie de site-ul Oryx care enumeră pierderile celor doi beligeranți în conflictul ucrainean, face posibilă identificarea tancului britanic distrus. În imagine apare și un alt tanc distrus, de fabricație sovietică - un T-64. Până acum, nicio dovadă vizuală nu confirmase angajarea Challenger 2 pe front.

28 de tancuri Challenger livrate

Britanicii au fost primii care au anunțat trimiterea în Ucraina a tancurilor grele de fabricație occidentală. Londra a anunțat pentru prima dată la jumătatea lunii ianuarie expedierea unui prim lot de 14 tancuri, apoi a unui al doilea lot la începutul lunii martie, ducând totalul la 28 de tancuri Challenger 2. Aceste tancuri de tip FV4034, construite de BAE System și care cântăresc 65 de tone, au fost puse în serviciu în 1998 cu armata britanică.

Primele exemplare au fost livrate la sfârșitul lunii martie la Kiev. Aceste volume sunt cu siguranță mici, dar au deschis calea pentru ca alte țări să anunțe livrarea tancurilor Leopard 2 de fabricație germană și a tancurilor americane Abrams. Până acum, doar Leoparzii fuseseră angajate pe front. Potrivit site-ului Oryx, cel puțin 16 dintre aceste tancuri germane au fost pierdute (distruse, avariate sau capturate), o cifră de comparat cu cele 150 promise (și în jur de o sută deja livrate). În contraofensiva lor, ucrainenii au mai pierdut 53 de vehicule blindate de infanterie Bradley de fabricație americană, 3 vehicule blindate Stryker, tot americane, și 4 tancuri ușoare franceze AMX-10 RC.

Tancul Challenger 2 distrus a aparținut cu siguranță brigăzii 82 de asalt aerian, una dintre noile formațiuni ucrainene create în 2023 pentru a sprijini contraofensiva și care este singura, oficial, care are astfel de tancuri. Aceasta corespunde, de asemenea, cu locația videoclipului, deoarece, potrivit Kyiv Post, brigada 82, până atunci ținută în rezervă, a fost în sfârșit angajată pe prima linie în regiunea Robotyne la mijlocul lunii august.

Lansată la jumătatea lunii iunie, contraofensiva ucraineană a întâmpinat o rezistență rusă mai puternică decât se aștepta, lucru recunoscut chiar de autoritățile ucrainene în timpul verii. Forțele Kievului au reușit totuși să pătrundă în acest sat din regiunea Zaporizhia luat în august și continuă astăzi să avanseze, ajungând la a doua linie de apărare rusă, în localitatea Verbove.

Alte stiri din Externe

Ultima oră