Prima statuie a Reginei Maria din afara graniţelor României, dezvelită în oraşul britanic Ashford

14 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Prima statuie a Reginei Maria din afara graniţelor României, dezvelită în oraşul britanic Ashford Galerie foto (2)

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi pentru a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român a dezvelit miercuri, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument de for public dedicat celei mai importante personalităţi-punte dintre cele două țări. 

Statuia din bronz a Reginei Maria, regină care a avut un rol important în Primul Război Mondial și în înfăptuirea Marii Uniri, a fost realizată în bronz de tânărul sculptor Valentin Duicu, și este amplasată în Elwick Place, spaţiu aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele vestitei suverane, bunica paternă a reginei.

„Institutul Cultural Român a dezvoltat peste 2.000 de evenimente dedicate Centenarului, însă evenimente precum cel de la Ashford sunt rare. Am evocat, în acțiunile noastre, Centenarul, însă aici, la Ashford, prin statuia dedicată Reginei Maria nu evocăm doar momente din istorie, ci facem istorie. Faptul că această statuie va rămâne în urma noastră sute de ani cred că este cel mai important lucru“, a declarat președintele ICR, Liliana Ţuroiu.

„Născută la Eastwell Manor și adoptată de România, Regina Maria a fost o femeie remarcabilă, un diplomat irezistibil, un creator, un patron al artelor. Maria a României a avut tăria de a contribui la zidirea unei ţări, păstrându-și întotdeauna delicateţea, aplecarea către artă şi respectul faţă de cultură.

La Ashford, regina a devenit, din nou, odată cu dezvelirea statuii sale, un subiect de interes, o personalitate despre care se vorbeşte“, a mai spus preşedintele Institutului Cultural Român.

La inițiativa ICR Londra, Regina Maria va fi subiectul unui amplu proiect educaţional şi cultural care se va desfăşura în şcoli din Ashford şi din întreg comitatul Kent, sub coordonarea istoricului britanic Michael Paterson.

După ceremonia de dezvelire a statuii, la cinematograful Picturehouse din Ashford a avut loc proiecția filmului dedicat Reginei Maria, parte din seria „Români care au schimbat lumea“ realizată de jurnalista Camelia Csiki pentru Televiziunea Română.

Sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, a fost selecționat în cadrul unui concurs organizat de ICR în vara acestui an. Amplasarea statuii este o iniţiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul Guvernului României și în parteneriat cu Consiliul Local Ashford.

Realizată din bronz şi având o înălțime de 2,2 metri, statuia este amplasată în Elwick Place, spaţiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele vestitei suverane, însăşi bunica paternă a Reginei Maria. Graţie poziţiei centrale în care este amplasată, statuia promite să devină, în timp, unul dintre reperele oraşului Ashford, un oraş dinamic şi în curs de expansiune.

Amplasarea statuii este o iniţiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Programul Centenar, derulat de Ministerul Culturii şi Identității Naționale, și în parteneriat cu Consiliul Local Ashford.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră