Prima rachetă europeană, o alternativă la SpaceX, explodează la 44 de secunde după lansare

30 Mar 2025
Prima rachetă europeană, o alternativă la SpaceX, explodează la 44 de secunde după lansare

O rachetă construită de compania germană Isar Aerospace nu a reușit să ajungă pe orbită în primul său zbor de test, deviant la doar câteva secunde după lansare, înainte de a se prăbuși în zona înghețată din jurul bazei de lansare din Norvegia, duminică, scrie Bloomberg

Andøya Space, care a dezvoltat platforma de lansare, a declarat într-un comunicat pe site-ul său că a activat gestionarea situației de criză în urma incidentului.
„Colaborăm cu serviciile de urgență și cu Isar Aerospace pentru a obține o imagine de ansamblu asupra situației”, se precizează în comunicat.

O lansare reușită, considerată un pas esențial în dezvoltarea primului cosmodrom european pentru misiuni orbitale, ar fi făcut din Isar prima companie care ajunge pe orbită de la un spațiu de lansare european.

Țările europene caută să-și reducă dependența de SUA în ceea ce privește sistemele de lansare pentru sateliți. Relațiile tensionate în domeniul apărării cu Washingtonul și aglomerația de lansări la SpaceX, compania lui Elon Musk, au accentuat nevoia urgentă a Europei de a-și dezvolta propriile capacități.

„Suveranitatea este un subiect important, deoarece, în acest caz, oamenii din întreaga lume realizează că nu mai pot conta pe partenerii internaționali în totalitate”, a declarat CEO-ul Isar, Daniel Metzler, într-un interviu înainte de lansare. „Ne-am dorit un loc de lansare, ideal în Europa continentală, pentru a putea deservi piața europeană.”

Prima tentativă de lansare, pe 24 martie, a fost anulată din cauza vântului. Ulterior, Isar și-a amânat din nou fereastra de lansare din cauza condițiilor meteo.

Europa trebuie să-și dezvolte capacitatea de lansare spațială

Isar, companie cu sediul în München, este una dintre puținele startup-uri comerciale europene din domeniul rachetelor care încearcă să reproducă succesul SpaceX.

Rocket Factory Augsburg AG, un alt startup german, a obținut toate licențele necesare pentru o lansare în acest an de la SaxaVord, un cosmodrom situat în Insulele Shetland, Scoția. Aceasta ar fi prima încercare de lansare orbitală verticală din Marea Britanie, după eșecul Virgin Orbit, compania lui Richard Branson, care nu a reușit să ajungă în spațiu în 2023, după o lansare de la Spaceport Cornwall, Anglia.

O altă companie germană, HyImpulse Technologies, a efectuat o lansare suborbitală dintr-un cosmodrom australian în mai anul trecut.

Metzler a gestionat cu prudență așteptările înainte de lansare, subliniind că racheta nu transporta o încărcătură utilă. „Nu mă aștept să ajungem pe orbită”, a spus el. „Scopul este să nu distrugem platforma de lansare, ceea ce înseamnă să zburăm aproximativ 30 de secunde.”

Rachetele Isar pot transporta o sarcină utilă de aproximativ 1.000 de kilograme și sunt proiectate pentru a lansa sateliți mici și medii pe orbita joasă a Pământului. Majoritatea sateliților de observație a Pământului, utilizați pentru spionaj, monitorizarea mediului și cartografiere, pot folosi orbitele accesibile de la locul de lansare din Norvegia, potrivit lui Metzler.

Isar a strâns peste 400 de milioane de euro (aproximativ 433 de milioane de dolari) în finanțare de la înființarea sa în 2018, inclusiv o rundă de finanțare de 220 de milioane de euro anunțată în iunie, susținută de Fondul de Inovare al NATO. Compania construiește o fabrică lângă München, capabilă să producă 40 de rachete Spectrum pe an.

Capacitatea de lansare a rachetelor Isar este deja rezervată până la începutul anului 2027, cu peste zece misiuni planificate până atunci, a declarat Metzler.

Andøya Space găzduiește lansări suborbitale încă din 1962, cu peste 300 de misiuni realizate doar pentru NASA. Isar este primul dintre mai mulți parteneri pe care Andøya Space îi vizează pentru lansările orbitale de pe cosmodromul norvegian.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră