UE vrea sa impuna un plafon temporar al prețului gazelor pentru a contracara diferentele între Europa si SUA, scrie Financial Times
Bruxelles-ul ia în considerare sa-si atribuie noi puteri pentru a limita temporar prețurile gazelor din UE, care au atins recent niveluri record în comparație cu SUA.
Prețurile gazelor naturale din Europa s-au tranzacționat la cel mai ridicat din ultimii doi ani în această săptămână, parțial din cauza temperaturilor scăzute și a lipsei vântului care a împiedicat producția de energie regenerabilă. Acestea sunt între trei și patru ori mai mari decât în SUA, oferind un handicap critic companiilor europene.
Comisia Europeană ia în considerare un plafon ca parte a discuțiilor despre un document de politică „acord industrial curat” care urmează să fie prezentat luna viitoare.
Documentul de strategie ar trebui să sublinieze modalități de susținere a industriilor grele din UE, în timp ce întreprinderile se confruntă cu multiple provocări, inclusiv măsurile comerciale agresive ale președintelui american Donald Trump și tranziția verde ambițioasă a UE.
Discuțiile despre mecanismele de limitare a prețurilor, deși încă într-un stadiu incipient, au atras o reacție din partea grupurilor industriale care avertizează împotriva scaderii „încrederii” în piața europeană.
Unsprezece grupuri, inclusiv Europex, Asociația Burselor Europene de Energie și AFME, grupul de lobby al piețelor financiare, au trimis o scrisoare președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen: „Credem că această măsură, dacă este anunțată, ar putea avea consecințe negative de anvergură pentru stabilitatea piețelor europene de energie și securitatea aprovizionării pe întreg continentul”.
O limită la prețului gazului ar „dăuna încrederii” în facilitatea de transfer de titluri de referință din Europa, principalul centru de tranzacționare și stabilire a prețului gazului, se spune în scrisoare. De asemenea, ar „îndemna comunitatea globală a gazelor să se orienteze către alte prețuri de referință nerestricționate și, prin urmare, mai reprezentative, care sunt situate în principal în afara UE”.
UE a propus pentru prima dată un plafon similar în 2022, în apogeul crizei energetice a blocului, care a urmat strângerii constante de către Rusia a livrărilor de gaz către vecinii săi europeni, în urma invaziei Ucrainei. Limita nu a fost niciodată adoptată, deoarece prețurile au rămas sub valoarea de referință de 180 EUR per megawat-oră.
Bazându-se pe această experiență, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut anul trecut Comisiei să aibă competențe pentru a introduce „plafoane dinamice” pentru situațiile în care prețul gazului din UE diferă de prețul global al energiei.
„Studim în detaliu recomandările lui Draghi cu privire la această problemă specifică”, a spus un oficial al UE.
Doi înalți oficiali ai blocului au declarat că planurile vor include, de asemenea, măsuri pentru a preveni creșterea prețurilor la gaze în timpul verii, deoarece țările europene se aprovizionează cu combustibil înainte de iarna viitoare.
Un diplomat al UE a spus că unele state membre ar putea fi „reticente” în ceea ce privește stabilirea unui plafon de preț. Germania și Olanda au fost printre țările care s-au opus plafonului anterior.
Comisia a refuzat să comenteze.
Orice intervenție ar putea împiedica, de asemenea, eforturile blocului de a împiedica ofensiva tarifară a lui Trump, dacă UE nu cumpără mai mult gaz natural lichefiat din SUA.
„Accentul în Europa ar trebui să se pună pe achiziționarea de energie suficientă pentru a-și conduce industriile și a-și încălzi casele”, a declarat Amund Vik, consilier principal la Eurasia Group și fost secretar de stat norvegian pentru energie.
„Fixarea unui plafon de preț al pieței cu ridicata nu va rezolva asta atunci când problema de bază este lipsa de energie.”