Premiile Politico: cei mai antipatici oameni politici în 2023

27 Dec 2023
Premiile Politico: cei mai antipatici oameni politici în 2023

Iată o distincție pe care nimeni nu se așteaptă să o primească din partea publicatiei europene Politico

Cea mai bună performanță a unui german care se pretinde a fi președinte al Europei.

Câștigătoare: Ursula von der Leyen

Deși încearcă nu doar să proiecteze puterea, ci și să o exercite, președintele Comisiei Europene se lovește de un zid de cărămidă.

Ori de câte ori se lovește o criză suculentă de politică externă, Josep Borrell încearcă să intre și să o ia. În octombrie, ea a descoperit că nici măcar nu ar putea arbora steagul israelian la Berlaymont fără ca jumătate din UE27 să se ocupe de cazul ei. Și apoi mai este urâtul „le Belge”, alias președintele Consiliului European Charles Michel, care are curajul să se comporte ca și cum ar fi președintele Europei. O vizită la Casa Albă în octombrie ar fi trebuit să fie momentul de la soare al lui von der Leyen. Ea este favorita Americii, până la urmă. Dar apoi Michel a fost nevoit să-l urmărească (cel puțin nu purta acel ciudat cu gât).

Și ce e cu mass-media? Încearcă constant să pună mâna murdară pe textele pe care le-a trimis directorului general al Pfizer în timp ce negocia pentru vaccinuri în timpul pandemiei. Ceea ce își doresc cu adevărat este să-și întindă realizările supreme: achiziționarea monumentală a milioane de focuri care au salvat UE de la cedarea pandemiei. Nimeni nu încearcă să obțină mesajele lui Viktor Orbán! Viața ca președinte al Comisiei este atât de nedreaptă.

Cel mai bun rus care joacă un rus

Câștigător: Vladimir Putin

Nimeni nu știe să joace Europa ca Vladimir Putin.

Tocmai când crezi că l-ai împiedicat să pună piciorul în ușa din față (Germania) a intrat deja prin spate (Bulgaria). Sigur, sancțiunile sunt o mare pacoste, dar cu puțin ajutor din partea prietenilor săi europeni, economia încă zbârnâie — din contul lui Putin, la o rată de creștere de 3% în 2023.

Războiul cu Ucraina a fost un dezastru pentru președintele rus și, totuși, tot mai mulți lideri europeni, dacă o putem crede pe Giorgia Meloni, caută „o cale de ieșire”. Cu o rețea de afaceri și aliați politici din Bulgaria până în Ungaria până în Austria și nu numai, Putin știe că timpul este de partea lui.

Premiul pentru spionaj „Viețile altora”.

Câștigător: Kyriakos Mitsotakis

Nu mulți lideri au putut supraviețui dezvăluirilor că serviciile secrete ale guvernului lor au încercat să spioneze opoziția și jurnaliştii. Dar premierul grec Kyriakos Mitsotakis nu este un politician oarecare.

Descendentul unei dinastii politice din Creta, Mitsotakis, educat la Harvard, liderul partidului conservator Noua Democrație din Grecia, nu numai că a reușit să puna sub preș scandalul, cunoscut sub numele de „Predatorgate”, ci și a câștigat realegerea în acest proces, pretinzând nevinovăția.

Software-ul de spionaj Predator care a dat numele aventurii pune telefonul mobil al victimei la cheremul atacatorilor săi, oferindu-le acces deplin la dispozitiv. Nu este tipul de aplicație pe care o poți cumpăra din App Store. Modul în care Predator a ajuns pe aproape 100 de dispozitive din Grecia, majoritatea aparținând unor oficiali guvernamentali de rang înalt, oamenilor de afaceri și jurnaliştilor, rămâne un mister care poate nu va fi niciodată rezolvat.

Luna trecută, autoritățile elene au lansat o anchetă penală asupra membrilor consiliului de administrație al organului independent de supraveghere însărcinați cu investigarea afacerii Predator, susținând că oficialii de acolo au scurs informații clasificate.

Premiul Borat pentru diplomație

Câștigător: Josep Borrell

Dacă există un lucru pe care europenii s-au putut baza de la Josep Borrell de când a devenit țarul politicii externe al UE la sfârșitul anului 2019, este că nu ratează nicio ocazie de a face gafe.

Laudele lui pentru alegerile prezidențiale „pașnice” din Ecuador după asasinarea unuia dintre candidați și promisiunea lui de a trimite avioane de luptă la Kiev după atacul pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei sunt lucruri de legendă. Pe măsură ce mandatul său se termină încet, Borrell pare să fie hotărât să ofere europenilor reamintiri zilnice despre ineptitudinea sa diplomatică.

Încă de la masacrul barbar al civililor israelieni din 7 octombrie de către Hamas, el s-a concentrat mai mult pe mustrarea Israelului – „o groază nu justifică alta” – decât pe exprimarea sprijinului pentru eforturile sale de a elimina teroriștii. Cel puțin el este consecvent.

„Iranul vrea să distrugă Israelul? Nimic nou în această privință”, a spus Borrell pentru POLITICO în 2019, când era încă ministru de externe spaniol. „Trebuie să trăiești cu asta.”

Greta Thunberg „ Cum îndrăznești!” adjudecare

Câștigătoare: Greta Thunberg

Cine ar putea uita acel „how dare you" (cum îndrăznești) pasionat al tinerei Greta ! discurs adresat lumii adulților la o reuniune a Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2019 (sau  sfatul prietenos al președintelui american de atunci, Donald Trump, adresat tinerei activiste: „Chill Greta, Chill!”)

Patru ani mai târziu, Thunberg, în vârstă de 20 de ani, a intrat ea însăși în lumea adulților. Și e încă pe calea războiului, deși într-o direcție diferită. În urma celor mai barbare atacuri asupra evreilor de la Holocaust, cea mai faimoasă activista din lume și-a îndreptat privirea spre Israel. Nu numai că a participat la recentele proteste anti-Israel din Europa, dar Thunberg a susținut și opinia conform căreia răspunsul militar al Israelului la uciderea cetățenilor săi echivalează cu „genocid”. Atitudinea anti-Israel a suedezei împarte „Fridays For Future” și  îi înstrăinează  pe mulți dintre susținătorii ei de odinioară, lăsând incert viitorul mișcării.

Cel mai bun hobbit care joacă un fascist

Câștigător: Giorgia Meloni

În adolescență la Roma, prim-ministrului italian Giorgia Meloni îi plăcea să se îmbrace cu alți activiști de dreapta ca personaje din „Stăpânul inelelor” de JRR Tolkien.

Un text de bază pentru o generație de tineri neo-fasciști, legenda nativistă a lui Tolkien a fost magnet pentru propria dorință de "sânge și pământ" a lui Meloni.

Din fericire pentru Europa, fanteziile fasciste ale lui Meloni nu s-au dovedit a fi mai serioase decât dorința ei din tinerețe de a-l provoca pe Sauron. În ciuda dublării numărului de solicitanți de azil sosiți în Italia în acest an, „reprimarea” lui Meloni implică aceleași tipuri de măsuri în discuție în alte părți ale Europei, cum ar fi prelungirea timpului de detenție pentru imigranții ilegali.

Între timp, ea și-a menținut angajamentele Italiei atât față de UE, cât și față de NATO și chiar, oricât de reticentă, a continuat să sprijine Ucraina. În tot acest timp, partidul său de dreapta Frații Italiei și-a păstrat conducerea substanțială în sondaje. Frodo ar fi mândru.

Alte stiri din Externe

Ultima oră