Președintele Guvernului cere Europei „să facă față” schimbării de la Casa Albă: „Democrația nu este un euro, un vot. Nu este un tweet, un vot. Este o persoană, un vot”, scrie La Vangardia.
Cu doar câteva ore înainte ca Donald Trump să preia din nou mandatul de președinte al Statelor Unite, luni, și înainte de a pleca la forumul economic mondial de la Davos, în care această ediție va prezenta o schimbare la Casa Albă promovată de Elon Musk și Mark Zuckerberg sau Jeff Bezos, prim-ministrul de stânga Pedro Sánchez a făcut apel la revolte împotriva unei „tehno-caste” care, în opinia sa, poate reprezenta o amenințare la adresa principiilor și valorilor democrației în Europa.
„Tehnocasta, conform acelei expresii din Silicon Valley, încearcă să-și folosească puterea absolută asupra rețelelor sociale pentru a controla dezbaterea publică și, prin urmare, acțiunea guvernamentală a nimic mai mult și nimic mai puțin decât întregul Occident”, a avertizat Sánchez.
O situație în care președintele Guvernului a asigurat că „trebuie să ne răzvrătim și să propunem alternative”. „În asta vreau să fiu clar și concis, am să o spun în mai puțin de 180 de caractere”, a spus el, cu referire la mesajele de pe rețeaua de socializare X a cărei proprietar este Elon Musk. „Democrația nu este un euro, un vot. Nu este un tweet, este un vot. Este o persoană, un vot”, a subliniat Sánchez. „Prin urmare, Europa trebuie să facă față acestei amenințări și să apere democrația”, a declarat el.
În timpul discursului său la un eveniment despre provocările și oportunitățile inteligenței artificiale desfășurat la Fundația Ramón Areces din Madrid, Sánchez a avertizat că istoria a arătat că „tehnologiile nu generează prosperitate de la sine, ci tind să întărească status quo-ul, pentru a da mai multă putere celor puternici și a-i face pe cei bogați mai bogați”. Prin urmare, el a asigurat că „această amenințare este deosebit de gravă într-un context precum cel actual, în această săptămână pe care o începem”, în care Trump se întoarce la Casa Albă.
Șeful executivului coaliției progresiste a indicat că Spania „are o mare sarcină în față” în fața schimbării globale pe care o poate implica întoarcerea lui Trump. Spania, astfel, „trebuie să accelereze modernizarea țesăturii sale produse, trebuie să ne consolidăm statul bunăstării, este obligatoriu să mergem către durabilitatea mediului, reducând în același timp inegalitatea și combaterea injustițiilor sociale”, așa cum a enumerat el. „Și trebuie să facem acest lucru și într-un context marcat de alte provocări precum îmbătrânirea demografică, urgența climatică și instabilitatea unei ordini internaționale marcată de lupta marilor puteri pentru supremația tehnologică și care afectează o ordine deja multilaterală destul de slăbită ca o consecință a delegitimizării sale”, a avertizat el.
„A face asta nu va fi ușor”, a recunoscut Sánchez. Dar el a reiterat că întotdeauna tinde să vadă „paharul pe jumătate plin”. „Sunt convins că, în ciuda dificultăților și a situației, este posibil”, a încurajat el.