Premierul spaniol cere încetarea anonimatului pe rețelele de socializare și propune o "identitate digitală europeană"

23 Ian 2025
Premierul spaniol cere încetarea anonimatului pe rețelele de socializare și propune o "identitate digitală europeană"

Pedro Sánchez, premierul socialist spaniol, a fost foarte critic la adresa șefilor rețelelor de socializare miercuri, 22 ianuarie, în timpul discursului său de la Davos. Șeful guvernului a cerut încetarea anonimatului pe platformele care, potrivit lui, „dăunează” democrației. „Într-o democrație, cetățenii au dreptul la intimitate, nu la anonimat sau la impunitate”, a spus el, scrie Strategies

De câteva săptămâni, premierul spaniol, Pedro Sánchez, a fost foarte critic cu cei care controlează rețelele de socializare, pe care îi descrie drept „tehnocastă”. Liderul socialist a făcut apel la „răzvrătire” împotriva lor luni, ziua învestirii președintelui american Donald Trump. Ei formează „un mic grup de tehnomiliardari care nu se mai mulțumesc să dețină aproape toată puterea economică: acum, își doresc și puterea politică într-un mod care subminează instituțiile noastre democratice”, a criticat el, miercuri, 22 ianuarie, la World Economic Forum din Davos.

„Rețelele sociale dăunează ordinii liberale și sistemului democratic (...) prin simplificarea excesivă și polarizarea dezbaterii publice”, „prin încurajarea dezinformarii” și „devenind instrumente care înlocuiesc voturile cu „like-uri",  a denunțat șeful guvernului spaniol. Acesta din urmă a anunțat, de asemenea, că va propune o măsură omologilor săi europeni, în cadrul unei viitoare întâlniri de la Bruxelles, pentru a ridica anonimatul pe rețelele de socializare, astfel încât acestea să devină din nou spații sigure și corecte pentru discuții”.

„În țările noastre, oamenii nu pot merge pe stradă cu mască, nu pot conduce o mașină fără permis sau trimite un colet fără să prezinte un act de identitate sau să cumpere o armă fără acesta. Și le permitem oamenilor să facă ceea ce doresc pe rețelele sociale fără a-și lega profilurile la o identitate reală”, a denunțat el în continuare. 

Identitate digitală europeană

Sánchez propune ca alternativă să forțeze utilizatorii și rețelele sociale să își conecteze conturile cu o identitate digitală europeană, scrie ABC Spania. În acest fel, „cetăţenii ar putea folosi un nume sau un pseudonim fals dacă doresc, dar dacă comit o infracţiune autorităţile ar putea lega contul lor cu un nume real”. Și, în acest fel, ar fi ușor să-i contactați. Din punctul lor de vedere, utilizarea acestei identități europene ar împiedica minorii să acceseze site-uri web neadecvate vârstei lor; o problemă la care guvernul spaniol încearcă de ceva vreme să găsească o soluție.

Sanchez a mai susținut ca forțarea rețelelor de socializare să „deschidă cutiile negre ale algoritmilor lor”, cu ajutorul cărora companiile decid ce vede utilizatorul pe ecran, pentru a înțelege mai bine cum funcționează. La fel, a atacat dur „grupul mic de „tehnomilionari” care dețin aceste spații, pe care i-a acuzat că au pervertit cu bună știință spiritul inițial al aplicațiilor și în beneficiul lor. „Miliardarii din tehnologie vor să pună capăt democrației. Tehnologia care urma să ne elibereze a devenit instrumentul propriei noastre opresiuni”, a spus Sánchez.

La fel, Sánchez a dat dovadă de înțelegere cu toți acei utilizatori care în ultima perioadă au decis să-și închidă conturile pe rețelele de socializare: «M-am gândit și eu în multe rânduri, pentru că viața mea ar fi mult mai bună și mai simplă. Dar cred și că rețelele de socializare au depășit sensul pentru care au fost create, în special pentru tineri." Din punctul său de vedere, aplicațiile „sunt o resursă pentru umanitate precum oceanele și trebuie protejate”, motiv pentru care pledează pentru încetarea impunității în interiorul lor.

„Într-o democrație, cetățenii au dreptul la intimitate, nu la anonimat sau la impunitate”, a continuat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră