Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a demisionat. Este cea mai tânără șefă de guvern din lume

19 Ian 2023
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a demisionat. Este cea mai tânără șefă de guvern din lume

Prim-ministrul al Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunțat că demisionează, într-un anunț-șoc care a venit în momentul în care a confirmat alegerile naționale pentru octombrie anul acesta. La reuniunea anuală a partidului de joi, Ardern a spus că „nu mai are suficientă energie și resurse” pentru a face treaba. — ”E timpul” (să plec), a spus ea.

„Plec, pentru că împreună cu un rol atât de privilegiat vine și responsabilitatea. Responsabilitatea de a ști când ești persoana potrivită pentru a conduce și, de asemenea, când nu ești. Știu ce necesită acest job. Și știu că nu mai am suficientă energie să mă implic. Este atât de simplu”, a spus ea. Mandatul ei de prim-ministru se va încheia cel târziu pe 7 februarie, dar va continua ca deputat până la alegerile din acest an.

„Eu sunt om, politicienii sunt oameni. Dăm tot ce putem atâta timp cât putem. Și atunci e timpul să plecăm. Și pentru mine, este timpul”, a spus ea. Ardern a spus că s-a gândit în vacanța de vară dacă mai are energia pentru a continua în acest rol și a ajuns la concluzia că nu o are. Ardern a devenit cea mai tânără femeie șefă de guvern din lume când a fost aleasă prim-ministru în 2017, la vârsta de 37 de ani. Ea a condus Noua Zeelandă prin pandemia Covid-19 și dezastre majore, inclusiv atacul terorist asupra a două moschei din Christchurch și Insula Albă. erupție vulcanică.

„Aceștia au fost cei mai împliniți cinci ani și jumătate din viața mea. Dar a avut și provocările sale – printre o agendă axată pe locuințe, sărăcia copiilor și schimbările climatice, am întâlnit un... eveniment terorist intern, un dezastru natural major, o pandemie globală și o criză economică”, a spus ea. Întrebată cum și-ar dori neozeelandezii să-și amintească conducerea ei, Ardern a spus „ca cineva care a încercat întotdeauna să fie amabil”. „Sper să-i las pe neozeelandezi cu convingerea că poți fi amabil, dar puternic, empatic, dar hotărât, optimist, dar concentrat. Și că poți fi propriul tău gen de lider – unul care știe când este timpul să plece”, a spus Ardern.

În ultimul an, Ardern s-a confruntat cu o creștere semnificativă a amenințărilor cu violență, în special din partea teoreticienilor conspirației și a grupurilor anti-vaccin înfuriate de mandatele țării privind vaccinurile și de blocajele Covid-19. Ea a spus, totuși, că riscul crescut asociat cu postul nu a stat în spatele deciziei ei de a demisiona.

„Nu vreau să las impresia că adversitatea cu care te confrunți în politică este motivul pentru care oamenii pleacă. Da, are un impact. Până la urmă suntem oameni, dar nu asta a fost baza deciziei mele”, a spus ea. Ardern a spus că nu are planuri de viitor, în afară de a petrece mai mult timp cu familia ei.

Ea i-a mulțumit partenerului ei, Clarke Gayford, și fiicei Neve, pe care a născut-o în timp ce ocupa funcția, drept „cei care s-au sacrificat cel mai mult dintre noi toți”. „To Neve: mama așteaptă cu nerăbdare să fie acolo când vei începe școala anul acesta. Și lui Clarke – să ne căsătorim în sfârșit.”

Anunțul premierului vine în momentul în care Noua Zeelandă intră într-un an electoral dificil, data votului fiind anunțată pentru 14 octombrie. Sondajele din ultimele luni au plasat partidul laburist condus de Ardern ușor în spatele opoziției National. Ardern a spus că declinul ei în sondaje nu a stat în spatele deciziei de a pleca.

„Nu plec pentru că nu putem câștiga alegerile, ci pentru eu cred că putem și vom face, și avem nevoie de un set nou de umeri pentru această provocare”, a spus ea.

Cine o va înlocui pe Ardern nu este încă clar: liderul adjunct și ministrul Finanțelor Grant Robertson, care ar fi considerat un lider pentru acest rol, a declarat joi că nu va ocupa postul. Într-o declarație, el a spus: „Nu mă propun să fiu candidat la conducerea partidului laburist”.

Partidul Laburist are acum șapte zile pentru a afla dacă un nou candidat deține mai mult de două treimi din sprijinul grupului pentru a deveni noul lider și prim-ministru. Un vot în partid pentru un nou lider va avea loc peste trei zile, pe 22 ianuarie. Dacă nimeni nu îndeplinește acel prag de sprijin, concursul de conducere va merge la membrii laburisti. Liderul opoziției naționale, Christopher Luxon, a declarat că Ardern „a adus o contribuție semnificativă Noii Zeelande, într-o slujbă dificilă și solicitantă”, a numit-o „ambasador puternic pentru Noua Zeelandă pe scena mondială”.

„Conducerea ei în urma atacurilor teroriste de la Christchurch a fost în același timp puternică și plină de compasiune și este ceva de care poate fi mândră”, a spus el.

Premierul Australiei, Anthony Albanese, i-a adus un omagiu lui Ardern, spunând că „a arătat lumii cum să conducă cu intelect și putere”.

„Ea a demonstrat că empatia și perspicacitatea sunt calități puternice de conducere”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră