Premierul Israelului: Nicio încetare a focului în Gaza până la „distrugerea” Hamas

02 Iun 2024
Premierul Israelului: Nicio încetare a focului în Gaza până la „distrugerea” Hamas

Benjamin Netanyahu numește propunerea de armistițiu în trei faze, prezentată de președintele american Biden, o „neîncepătoare”, scrie Politic

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că planul de încetare a focului pentru Gaza prezentat de SUA va necesita în continuare anihilarea Hamas.

Netanyahu a spus într-o declarație că „condițiile Israelului pentru încheierea războiului nu s-au schimbat: distrugerea capacităților militare și de guvernare Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și asigurarea faptului că Gaza nu mai reprezintă o amenințare pentru Israel”.

Declarația a mai spus că „noțiunea că Israelul va fi de acord cu o încetare permanentă a focului înainte ca aceste condiții să fie îndeplinite este un non-starter”.

Reacția vine la o zi după ce președintele american Joe Biden a dezvăluit o nouă propunere de încetare a focului în trei faze pe care a spus-o că Israelul a oferit-o Hamas si care ar duce la eliberarea tuturor ostaticilor și la încetarea permanentă a luptei.

Prima fază a propunerii ar dura șase săptămâni și va include o încetare „completă” a focului, o retragere a forțelor israeliene din toate zonele populate din Fâșia Gaza, schimbul unui număr de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni și întoarcerea cadavrele israelienilor uciși de Hamas, a spus Biden.

În timp ce a subliniat propunerea, Biden a spus că Hamas nu mai reprezenta un risc pentru Israel, deoarece capacitățile sale militare au fost decimate de forțele israeliene din octombrie.

Comunitatea internațională a salutat perspectiva suspendării ostilităților, secretarul general al ONU, António Guterres, încurajând „toate părțile să profite de oportunitatea unui încetare a focului”, iar președintele francez Emmanuel Macron cerând o „pace durabilă” în regiune.

Într-o declarație raportată de Reuters , Hamas și-a declarat disponibilitatea de „a trata în mod pozitiv și constructiv” orice propunere care ar implica retragerea completă a forțelor israeliene din Fâșia Gaza.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră