Fazele acordului de încetare a focului în Gaza

01 Iun 2024
Fazele acordului de încetare a focului în Gaza

Propunerea israeliană de încetare a focului, prezentată vineri de Joe Biden pentru a pune capăt aproape opt luni de conflict, ar include trei faze de aproximativ patruzeci de zile fiecare, scrie Le Monde.

Acordul ar începe cu o încetare temporară a focului, cu perspectiva unei păci durabile în Gaza. Președintele american a indicat că proiectul de acord a fost transmis Hamas joi. Un înalt oficial american a vorbit despre un  „acord detaliat de patru pagini și jumătate” , care ar corespunde, cu câteva  „ajustări minore” , cu ceea ce mișcarea armată palestiniană a declarat deja că este gata să accepte.

Faza 1
Această primă fază include o încetare totală a focului de șase săptămâni, însoțită de o retragere israeliană din zonele dens populate din Fâșia Gaza. „Unii”  ostatici israelieni – femei și bătrâni, răniți sau bolnavi – sunt eliberați, iar unele cadavre sunt returnate familiilor lor. Președintele american a promis că ultimii ostatici cu naționalitate americană se vor întoarce apoi  „acasă” . Sute de prizonieri palestinieni sunt eliberați. Armistițiul permite întoarcerea palestinienilor strămutați la casele lor din nordul Fâșiei Gaza, sau cel puțin ceea ce a mai rămas din ei după luni de bombardamente intense israeliene. Ajutorul umanitar, care până acum nu a reușit să ajungă niciodată în cantități suficiente,  „crește brusc” , ajungând la 600 de camioane pe zi.

Faza 2
Contururile precise ale acestei a doua faze vor fi, potrivit lui Joe Biden, negociate în timpul primelor șase săptămâni de încetare a focului. El a clarificat că ostilitățile nu se vor relua atâta timp cât discuțiile vor continua. În cazul în care negocierile au succes, luptele se opresc definitiv și toți israelienii încă deținuți în Gaza se întorc acasă, inclusiv soldații israelieni. Forțele israeliene se retrag apoi complet de pe teritoriu.

Faza 3
Este lansat un vast plan de reconstrucție a Gazei, cu sprijinul Statelor Unite și al comunității internaționale. Încep construcția spitalelor, școlilor și caselor. Un înalt oficial american a estimat că va dura trei până la cinci ani pentru a reconstrui teritoriul. Totul se face, potrivit lui Joe Biden, pentru ca Hamas să nu-și poată reconstitui capacitățile de atac, și asta cu intervenția partenerilor regionali. Ultimele rămășițe ale ostaticilor israelieni sunt returnate în această ultimă fază familiilor lor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră