Praga autorizează o sută de cetățeni cehi să lupte în Ucraina

11 Mai 2022
Praga autorizează o sută de cetățeni cehi să lupte în Ucraina

Președintele ceh Milos Zeman a dat miercuri permisiunea unui număr de aproximativ 100 de cetățeni cehi pentru a ajuta armata Ucrainei să lupte cu forțele ruse, a declarat purtătorul său de cuvânt , scrie AFP citata de Le Figaro

Altădată puternic pro-rus, Milos Zeman și-a schimbat atitudinea după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Curând după aceea, el l-a numit „nebun” pe aliatul său de lungă durată, președintele rus Vladimir Putin. „Miercuri, a semnat, la cererea acestora, o decizie prin care se aprobă apartenența la 103 cetățeni la Forțele Armate Ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al său, Jiri Ovcacek, într-un comunicat. De la începutul războiului, luptători străini de diferite naționalități au luptat de partea ucraineană în urma apelului făcut de președintele Volodimir Zelenski.

Decizia presedintelui a fost susținuta si de premierul Petr Fiala. Cei doi politicieni au convenit în martie să nu pedepsească cehii care intră în război alături de trupele ucrainene. Legea cehă interzice cetățenilor acestei țări să lupte în străinătate. Guvernul lui Petr Fiala a oferit Ucrainei un ajutor militar de aproximativ trei miliarde de coroane (118 milioane de euro, 125 de milioane de dolari).

Alte stiri din Externe

Ultima oră