Povestea femeii care a fost îngropată de vie împreună cu copilul ei nou-născut: ”Îți faci planuri împreună cu copilul tău și, dintr-o dată, te trezești sub un maldăr de moloz”

10 Feb 2023
Povestea femeii care a fost îngropată de vie împreună cu copilul ei nou-născut: ”Îți faci planuri împreună cu copilul tău și, dintr-o dată, te trezești sub un maldăr de moloz”

A trecut o săptămână de când un cutremur devastator a lovit Turcia și Siria, ucigând peste 35.000 de oameni. Dar, în mijlocul disperării, au existat povești despre „miracole”.

Când Necla Camuz l-a născut cel de-al doilea fiu pe 27 ianuarie, ea l-a numit Yagiz, adică „curajos”. La doar 10 zile mai târziu, la ora locală 04:17, Necla era trează și-și hrănea fiul la casa lor din provincia Hatay, din sudul Turciei. Câteva clipe mai târziu, au fost îngropați sub mormane de moloz. Necla și familia ei locuiau la etajul doi al unei clădiri moderne cu cinci etaje din orașul Samandag. Era o „cladire frumoasa”, spune ea, și se simțise în siguranță acolo, conform BBC.

Ea nu știa că în acea dimineață că zona va fi sfâșiată de cutremur, cu clădiri avariate și distruse la fiecare pas. „Când a început cutremurul, am vrut să mă duc la soțul meu care era în cealaltă cameră, iar el a vrut să facă același lucru”, spune ea. „Dar când a încercat să vină la mine cu celălalt fiu al nostru, garderoba a căzut peste ei și le-a fost imposibil să se mai miște.

„Pe măsură ce cutremurul a crescut, peretele a căzut, camera tremura, iar clădirea își schimba poziția. Când s-a oprit, nu mi-am dat seama că am căzut cu un etaj mai jos. Le-am strigat numele, dar nu am primit niciun răspuns. " Tânăra de 33 de ani s-a trezit întinsă cu bebelușul pe piept, încă ținându-l în brațe. Un dulap căzut lângă ea le-a salvat viețile împiedicând o placă mare de beton să îi zdrobească. Cei doi rămâne în această poziție aproape patru zile.

Prima zi sub dărmâmături


Întinsă în pijama sub dărâmături, Necla nu vedea altceva decât „întuneric”. A trebuit să se bazeze pe celelalte simțuri ale ei pentru a înțelege ce se întâmplă. Spre uşurarea ei, și-a dat seama imediat că Yagiz încă respira. Din cauza prafului, ea s-a chinuit la început să respire, dar a spus că s-a calmat curând. Era cald printre dărâmături. Se simțea de parcă ar fi fost jucării pentru copii sub ea, dar nu putea să se miște ca să verifice sau să se simtă puțin mai confortabilă.

În afară de dulap, pielea moale a fiului ei nou-născut și hainele pe care le purtau, nu simțea decât beton și moloz. În depărtare, auzea voci. Ea a încercat să strige după ajutor și să lovească în dulap. "Este cineva acolo? Mă aude cineva?" ea a sunat.

Când asta nu a funcționat, ea a ridicat bucățile mici de moloz care căzuseră lângă ea. Ea a început să bată în dulap, sperând că va fi mai tare zgomotul și cineva o va auzi. Îi era frică să lovească suprafața de deasupra ei în caz că s-ar putea prăbuși. Totuși, nimeni nu a răspuns. Necla și-a dat seama că există posibilitatea să nu vină nimeni să-i salveze. „Am fost îngrozită”, spune ea.

Viața în subteran


În întunericul de sub dărâmături, Necla și-a pierdut orice simț al timpului. Nu așa ar fi trebuit să fie viața ei. „Plănuiești multe lucruri când ai un nou copil și apoi... dintr-o dată ești sub dărâmături”, spune ea. Totuși, știa că trebuie să aibă grijă de Yagiz și a putut să-l alăpteze în spațiul închis. Nu exista nici o sursă de apă sau hrană la care să poată accesa singură. În disperare, ea a încercat fără succes să-și bea propriul lapte matern.

Necla simțea bubuitul excavatoarelor deasupra capului și auzea pași și voci, dar sunetele înfundate se simțeau departe. Ea a decis să-și economisească energia și să rămână liniștită dacă nu se apropie zgomotele de afară. Se gândea constant la familia ei - copilul de la piept, iar soțul și fiul s-au pierdut undeva în moloz. Ea și-a făcut griji și pentru cum s-au descurcat alți oameni dragi în timpul cutremurului. Necla nu credea că va reuși să iasă din dărâmături, dar prezența lui Yagiz i-a dat un motiv să rămână plin de speranță. El dormea ​​cea mai mare parte a timpului, iar când se trezea plângând, ea îl hrănea în tăcere până se liniștea.

Salvarea


După mai bine de 90 de ore sub pământ, Necla a auzit zgomotul câinilor care lătrau. Se întrebă dacă visează. Lătrăturile au fost urmate de sunetul vocilor. "Ești bine? Bate o dată pentru da", a strigat unul în dărâmături. — În ce apartament locuiești? Fusese găsită. Salvatorii au săpat cu grijă în pământ pentru a o localiza, în timp ce femeia își ținea copilul strâns la piept.

Când echipa de salvare de la Departamentul de Pompieri al Municipiului Istanbul a întrebat câți ani avea Yagiz, Necla nu a putut fi sigură. Ea știa doar că avea 10 zile când a avut loc cutremurul. După ce l-a înmânat salvatorilor pe Yagiz, Necla a fost dus apoi pe o targă în fața a ceea ce părea a fi o mulțime mare. Ea nu putea recunoaște nicio față. În timp ce a fost mutată la o ambulanță, ea a căutat confirmarea că și celălalt fiu al ei a fost salvat.

Când a ajuns la spital, Necla a fost întâmpinată de membrii familiei care i-au spus că soțul ei de șase ani, Irfan, și fiul ei de trei ani, Yigit Kerim, au fost salvați din dărâmături. Dar au fost transferați la câteva ore distanță la un spital din provincia Adana, având răni grave la picioare. În mod remarcabil, Necla și Yagiz nu suferiseră răni fizice grave. Aceștia au fost ținuți în spital timp de 24 de ore pentru observație înainte de a fi externați. Necla nu avea o casă în care să se întoarcă, dar un membru al familiei a adus-o înapoi într-un cort albastru improvizat, realizat din lemn și prelată. Sunt 13 de persoane care locuiesc acolo - toți și-au pierdut casele.

În cort, familia se sprijină reciproc, împart treburile gospodăriei, jucă șah și împărtășesc povești. Necla „încearcă” să se împace cu ceea ce i s-a întâmplat. Ea spune că îi datorează lui Yagiz viața pentru că i-a insuflat atât de multă putere să reziste. „Cred că dacă copilul meu nu ar fi fost suficient de puternic pentru a face față asta, nici eu nu aș fi fost”, explică ea. Singurul ei vis pentru fiul ei este să nu mai experimenteze așa ceva niciodată.

„Sunt foarte fericită că este un nou-născut și nu-și amintește nimic”, spune ea. Când vine un apel, Necla rânjește. Din patul de spital, Irfan și Yigit Kerim zâmbesc și fac semn cu mâna. "Bună războinicul, ce mai faci fiul meu?" Irfan își întreabă copilul prin ecran.

Alte stiri din Externe

Ultima oră