Povestea bucătăriei galbene din orașul Dnipro atacat de ruși. Cât de fină este granița dintre viață și moarte (video)

15 Ian 2023
Povestea bucătăriei galbene din orașul Dnipro atacat de ruși. Cât de fină este granița dintre viață și moarte (video)

Imaginile unei bucătării luminoase ale unei familii din Ucraina, care a fost expusă întregii lumi când o rachetă rusă i-a rupt peretele exterior, au provocat șoc și tristețe pe rețelele de socializare. În apartament se afla cunoscutul antrenor de box Mykhailo Korenovsky, care a fost ucis în atacul de sâmbătă. Soția și copiii lui au supraviețuit, relatează CNN.

A fost publicat și un videoclip cu Korenovski care sărbătorește o zi de naștere recentă cu familia sa în același apartament. Atacul de la Nipro a ucis 41 de persoane. Printre victime se numără trei copii, peste 30 de persoane fiind încă nedescoperite încă.

Imaginea este izbitoare pentru contrastul puternic dintre normal și anormal; domesticitatea cotidiană a bucătăriei confortabile este încadrată de devastarea bruscă și totală produsă de un atac rusesc. Bucătăria cu aspect modern, cu dulapuri galben aprins, a rămas remarcabil de intactă după atac, în ciuda distrugerii totale a peretelui exterior.

Un castron cu mere stă pe masă, vase se află lângă chiuvetă așteaptă să fie spălate, iar mănușile de cuptor încă atârnă frumos de un șir de cârlige. „Aici oamenii au gătit, au avut conversații la bucătărie, au sărbătorit sărbătorile, au râs, s-au certat”, a scris deputatul de la Kiev Zoya Yarosh pe Facebook. Ea a comparat distrugerea clădirii cu soarta țării sale: "Acestea sunt rănile de pe corpul Ucrainei. Răni de pe viețile noastre".

Pe rețelele de socializare, mulți oameni au evidențiat micile detalii din fotografie, sugerând ca o familie să-și continue viața cât de bine se poate, în ciuda războiului care a năvălit. „Când mă uit la această bucătărie, tot ce văd este apartamentul în care am crescut, apartamentul în care locuiau bunicii mei, apartamentul în care locuiau verii mei, pentru că toți aveam două scaune ascunse sub masa din bucătărie exact așa”, a scris ucraineană. Alina pe Twitter.

Înainte de lovitura cu rachetă, bucătăria pare să fi fost în centrul unui moment fericit în familie - petrecerea de ziua unuia dintre copii. Într-un videoclip publicat online și repostat de forțele armate ale Ucrainei, o tânără zâmbește în timp ce i se dăruiește un tort uriaș de ziua de naștere și stinge cele patru lumânări. Aceleași dulapuri galbene sunt clar vizibile, la fel ca și mănușile de cuptor și televizorul de pe perete.

Se crede că cei din videoclip sunt familia lui Mykhailo Korenovsky, care ar fi supraviețuit atacului, în timp ce antrenorul de box nu a făcut-o. Nu este clar când a fost filmat videoclipul, dar este un reamintire clară a modului în care războiul poate distruge vieți.

„Poate că el [Korenovski] a fost cel care a cumpărat acele mere pentru familia lui, rămase încă pe masă după ce clădirea s-a prăbușit”, a declarat jurnalista rusă BBC Liza Fokht. „Sau poate că el a lăsat o farfurie în chiuvetă – va fi întotdeauna timp să o spăl mai târziu”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră