Povestea din spatele fotografiei de la CM din Qatar care a devenit virală pe Instagram

22 Dec 2022
Povestea din spatele fotografiei de la CM din Qatar care a devenit virală pe Instagram

Lionel Messi stă pe umerii lui Sergio Aguero, cu ambele mâini strânse ferm pe trofeul Cupei Mondiale în timp ce îl ridică deasupra capului.

Un zâmbet larg este gravat pe chipul lui, cu ochii aprinși; este un moment de bucurie pură, crudă, punctul culminant al unui vis de-o viață după ani de frângere la Cupa Mondială, toate surprinse într-o fracțiune de secundă.

Este o fotografie pe care Messi a ales să o încarce pentru a sărbători victoria sa la Cupa Mondială în fața Franței – acum cea mai apreciată postare din istoria Instagram, depășind un ou maro obișnuit – și a fost surprinsă de fotograful Getty Shaun Botterill, care avea un loc în primul rând la unul dintre cele mai emblematice momente din istoria sportului.

Botterill spune că fotografii de la finala Cupei Mondiale de duminică au făcut un plan ca unul dintre ei să meargă și să stea pe teren în fața panourilor publicitare de lângă tribuna principală care a ținut marea majoritate a fanilor Argentinei pe stadionul Lusail.

După ce Messi a petrecut ceva timp cu familia sa în urma prezentării trofeului, căpitanul Argentinei a început să-și croiască drum spre fani, făcându-i pe fotografi să se grăbească spre poartă la acel capăt al terenului.

„Aproape am rămas captiv, dar tocmai am fost prins în locul potrivit”, spune Botterill pentru CNN. „Cred că, dacă cei mai mulți dintre noi [fotografii] suntem sinceri, întotdeauna ai nevoie de puțin noroc, iar eu am avut un pic duminică seara. Messi a fost acolo și nu s-a mișcat atât de mult. Nu aveam idee ce avea să se întâmple la sfârșit. Puteți planifica ridicarea de trofee, dar nu puteți planifica alergarea și nu știți cât de haotic va fi. Eram destul de aproape de el, probabil la maxim doi metri distanță.

„Este un sentiment destul de ciudat, este puțin suprarealist, spui: „La naiba”, el este acolo unde vrei tu să fie și asta nu se întâmplă des. Chiar și mâinile sale [cu trofeul], cred că prin felul în care îl ține și zâmbește, cu siguranță are un moment pentru fanii.”

În timp ce Aguero, un fost coechipier al lui Messi din Argentina, care s-a retras în decembrie 2021, după ce a fost diagnosticat cu o aritmie cardiacă, își ducea prietenul spre cealaltă parte a tribunei, Botterill a luat imediat un cablu de la una dintre camerele de la distanță din spatele porții și a trimis fotografia editorilor săi.

Din întâmplare, fiul lui Botterill s-a întâmplat să lucreze la biroul de editare în acea noapte.

„Fiul cel mare mi-a trimis un mesaj și mi-a spus: „Am editat poza ta, tată, este o imagine destul de drăguță”, își amintește Botterill.

Feedbackul fiului său s-a dovedit a fi destul de subestimat.

Imediat după, Botterill „știa că este o imagine destul de bună” – modestia se manifestă în mod clar în familie – dar există întotdeauna îngrijorarea că un alt fotograf dintr-un unghi ușor diferit va fi făcut o fotografie mai bună, deoarece „orice mic detaliu” pot face o mare diferenta.

Fotograful britanic admite că decuparea folosită de Messi pe Instagram nu a fost versiunea lui preferată a fotografiei, vederea mai largă oferind un context mai mare și surprinzând mai bine admirația pe care o primea căpitanul Argentinei.

Chiar și după o carieră care a început la Cupa Mondială din 1986, Botterill spune că aceste momente par încă suprareale.

„Îmi amintesc că m-am gândit: ‘Blimey, cum naiba am ajuns acolo unde sunt?’”, spune Botterill. „Pentru că în acele situații, ești guvernat de locul în care te împing masele.

„Când mă uit înapoi, nu-ți vine să crezi că tipul ăsta se află în fața ta pe umerii lui Sergio Aguero, ținând Cupa Mondială, arătând asta fanilor săi.

„Are acel impact, nu-i așa? Are o față fericită, are bucurie, trofeu și arată cam haotic.”

Fiind cineva care nu are un cont de social media, Botterill spune că inițial a fost complet ignorant cu faptul că fotografia lui a făcut istorie.

Miercuri, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a confirmat că postarea lui Messi pe Instagram, în frunte cu snap-ul lui Botterill, a doborât recordul pentru cele mai multe aprecieri din istoria aplicației. Acum are peste 72 de milioane de aprecieri – și continuă să crească.

„Acesta este lucrul amuzant pentru mine pentru că nu sunt pe Instagram, nici nu aș ști cum să decupez o poză de pe Instagram”, spune Botterill.

„Pentru mine este hilar, faptul că ai acest tip de 55 de ani care nu este pe Instagram și are doi băieți care cred că este cel mai amuzant lucru vreodată.

„Cel mai tânăr a spus: „Este la 62 de milioane, tată”. Sunt dintr-un orășel din Northampton, așa că este destul de bizar.

„Este un fel de nebunie pentru că… nu aveam nicio idee despre ce se întâmplă”, adaugă Botterill. „Abia când un coleg mi-a trimis un mesaj și mi-a spus: „Oh, ai văzut câte aprecieri are [fotografia ta]?”

„Așa că este puțin ironic că dintr-o dată sunt acest tip bătrân, fără prezență pe rețelele de socializare, care, evident, pe spatele unui mare fotbalist, a scos o poză care a fost modificată puțin. Deci este destul de amuzant – am coborât din avion și nu știam ce naiba se întâmplă.” După 36 de ani în industrie, Botterill spune că încă simte aceeași pasiune și entuziasm pe care le-a avut când un tânăr de 18 ani abia la început când încerca să surprindă momentele emblematice ale sportului.

După ce a acoperit prima sa Cupă Mondială în 1986 ca editor, Botterill a luat o pauză în carieră și chiar a refuzat șansa de a merge la Cupa Mondială din 1990, deoarece era ocupat cu alte proiecte. S-a întors la fotografie pentru a acoperi Cupa Mondială din 1994 și de atunci a participat la fiecare ediție.

Născut în apropiere de orașul englez Northampton în 1967, Botterill și-a luat prima slujbă la vârsta de 16 ani la agenția fondată de renumitul fotograf de sport Bob Thomas, lucrând în camera întunecată. Având în vedere portofoliul său vast și numărul de evenimente majore pe care le-a acoperit, Botterill se străduiește să aleagă o fotografie preferată a lui.

El dezvăluie că fotografi sunt „cam amuzanți”, rareori stăruind prea mult pe o clipă și, în schimb, așteaptă mereu cu nerăbdare „următoarea imagine decentă”. Când totul se reunește, totuși, așa cum s-a întâmplat duminică pe stadionul Lusail, Botterill își ia un moment pentru a se bucura de el.

„Cred că atunci când îți faci o imagine a unui jucător sau a unui sportiv care este cu adevărat acolo sus, știi, ei pot dezbate dacă el este cel mai bun vreodată; este Pelé? Este Maradona?” el spune. „Dar concluzia este că el [Messi] este acolo sus, așa că dacă ai o imagine foarte frumoasă a unui jucător grozav, este un sentiment drăguț. Este grozav, fantastic, este incredibil. Așa că așa ceva îți dă entuziasm, pentru a obține o imagine foarte bună. Toți ceilalți pot decide ce părere au despre fotografie, dar este o imagine foarte frumoasă a unuia dintre cei mai mari jucători din toate timpurile, așa că este cel mai frumos lucru pentru mine. De aceea te-ai apucat de treabă.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră