Polonia vrea să înceapă negocieri cu Germania pentru despăgubiri de război estimate la 1300 miliarde de euro

03 Oct 2022
Polonia vrea să înceapă negocieri cu Germania pentru despăgubiri de război estimate la 1300 miliarde de euro

Varșovia cere „o reglementare juridică și materială permanentă, completă și definitivă a consecințelor agresiunii și ocupației germane din 1939-1945”, scrie Le Figaro.

Ministrul polonez de Externe a indicat luni, 3 octombrie, că țara sa dorește să înceapă negocieri cu Germania privind despăgubirile pentru cel de-al Doilea Război Mondial, estimate de Varșovia la o mie trei sute de miliarde de euro.

Ministrul Zbigniew Rau a declarat luni presei că a semnat o notă diplomatică prin care exprimă „convingerea (...) că părțile trebuie să ia măsuri imediate către o soluționare juridică și materială permanentă, completă și definitivă a consecințelor agresiunii germane și Ocupația din 1939-1945”. Nota trebuie trimisă șefului diplomației germane, Annalena Baerbock, așteptată luni seara la Varșovia și care trebuie să se întâlnească marți cu Zbigniew Rau.

Această reglementare ar trebui să includă în special „plata de către Republica Federală Germania a despăgubirilor pentru pierderile materiale și morale cauzate statului polonez prin această agresiune și această ocupație”, a indicat Zbigniew Rau.

Potrivit ministrului, acest acord ar trebui să includă și plata unor despăgubiri victimelor agresiunii naziste și membrilor familiei acestora, precum și o soluție sistemică la problema proprietății culturale poloneze confiscate și a documentelor de arhivă.

„Întemeierea relațiilor polono-germane pe dreptate și adevăr”

O astfel de înțelegere va face posibilă întemeierea relațiilor polono-germane pe dreptate și adevăr, va duce la închiderea unor capitole dureroase din trecut și va asigura dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale în spiritul bunei vecinătăți și al cooperării amicale ”. spuse el.sublinie din nou Zbigniew Rau. Într-un raport publicat la 1 septembrie, Varșovia a estimat pierderile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial la 6,2 trilioane de zloți (1.300 de miliarde de euro).

Din acest total „o parte foarte importantă este despăgubirea pentru decesul a peste 5,2 milioane de cetățeni polonezi”, a subliniat apoi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ „Lege și Justiție”, adăugând că procesul va fi „lung și dificil” înainte ca Polonia să primească aceste despagubiri. Potrivit Germaniei, Polonia a renunțat la reparații de război în 1953 și a confirmat în mod repetat această renunțare.

Berlinul a opus aceleași argumente cererilor de despăgubiri ridicate în trecut de Grecia. Pentru opoziţia liberală poloneză, dezbaterea asupra despăgubirilor de război reînviată de conservatori este destinată mai ales scopurilor politice interne, cu un an înainte de alegerile generale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră