Polonia și Ucraina vor purta luni discuții privind tranzitul mărfurilor agricole; alte discuții vor avea loc în România miercuri

17 Apr 2023
Polonia și Ucraina vor purta luni discuții privind tranzitul mărfurilor agricole; alte discuții vor avea loc în România miercuri

Ministrul ucrainean al Agriculturii a declarat că Kievul va urmări să asigure redeschiderea necondiționată a tranzitului alimentar și cerealelor prin Polonia, ca „prim pas” la discuțiile de la Varșovia, luni, după ce Polonia și Ungaria au anunțat interzicerea unor importuri din Ucraina, scrie TVPWorld

Ministrul Agriculturii, Mykola Solsky, a mai spus că vor avea loc discuții suplimentare săptămâna aceasta în România, miercuri, și în Slovacia, joi. Comentariile ministrului au fost publicate pe aplicația de mesagerie Telegram de către Ministerul Agriculturii.

Polonia și Ungaria au decis să interzică importurile din Ucraina vecină pentru a proteja sectorul agricol local, după ce o avalanșă de oferte a redus prețurile în întreaga regiune. Ministerul Agriculturii din Slovacia a interzis cerealele ucrainene de pe piețele sale joia trecută din cauza pesticidelor găsite în cereale care sunt interzise în UE. Interdicția poloneză a intrat în vigoare sâmbătă seara.

Ucraina exportă de obicei majoritatea mărfurilor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, care au fost deblocate în iulie anul trecut, în conformitate cu un acord dintre Ucraina, Turcia, Rusia și Națiunile Unite.

„Primul pas, în opinia noastră, ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este destul de important și este lucrul care ar trebui făcut necondiționat și după aceea vom vorbi despre alte lucruri”, a spus ministrul Agriculturii Mykola Solsky.

„În ceea ce privește cifrele, tot ceea ce a trecut granița poloneză (din Ucraina)... reprezintă aproximativ 10% din tot ceea ce (din mărfuri alimentare) a exportat Ucraina”, a spus el în comentariile publicate pe aplicația de mesagerie Telegram de Ministerul Agriculturii.

El a adăugat că livrările către Ungaria au reprezentat aproximativ 6% din exporturile agricole ale Ucrainei.

Solsky a spus că tranzitul alimentar ucrainean prin Ungaria și Slovacia nu a fost afectat.

El a mai spus că vor avea loc discuții suplimentare săptămâna aceasta în România, miercuri, și în Slovacia, joi.

Decizia Poloniei și Ungariei a fost avertizată de Uniunea Europeană, deoarece aceștia susțin că problema comerțului este „competența exclusivă” a Comisiei Europene și că țărilor nu li se permite să-și adapteze politicile pentru a-și satisface propriile nevoi, chiar și în timpul războiului.

„Acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „În vremuri atât de dificile, este crucial să coordonăm și să aliniem toate deciziile în cadrul UE.” Protestele fermierilor împotriva importurilor de cereale din Ucraina au închis centrele orașelor și punctele de trecere a frontierei în toată Europa Centrală. Ele reprezintă acum o amenințare majoră pentru puterea UE, deoarece încearcă să țină țările unite.

Duminică, ministrul polonez al dezvoltării și tehnologiei, Waldemar Buda, a declarat că embargoul țării se va aplica și pentru tranzitul cerealelor ucrainene prin țară.

„Interdicția este deplină, inclusiv interdicția de tranzit prin Polonia”, a scris Waldemar Buda pe Twitter, adăugând că discuțiile cu Ucraina ar avea ca scop crearea unui sistem pentru ca cerealele să treacă prin Polonia, dar să nu ajungă pe piața locală. Restricțiile vor dura cel puțin până pe 30 iunie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră