UE: Interdicțiile Ungariei și Poloniei asupra cerealelor ucrainene sunt inacceptabile

17 Apr 2023
UE: Interdicțiile Ungariei și Poloniei asupra cerealelor ucrainene sunt inacceptabile

Comisia Europeană a denunțat o decizie a Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de cereale și alte produse agricole din Ucraina, scrie CNN

„Acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile, este crucial să coordonăm și să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei UE, Arianna Podestà, pentru CNN, într-o declarație duminică.

Podestà a spus că politica comercială este o problemă de „competență exclusivă”, referindu-se la politicile alianței în jurul deciziilor care trebuie luate ca grup, și nu de către statele membre individuale.

Comisia solicită mai multe informații din partea țărilor implicate pentru a evalua măsurile, a spus purtătorul de cuvânt.

Sâmbătă, Polonia a interzis importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina „pentru a proteja piața agricolă poloneză împotriva destabilizarii”, a declarat biroul primului ministru polonez într-un comunicat.  

Ministrul maghiar al Agriculturii, István Nagy, a anunțat duminică că Budapesta va lua măsuri similare, interzicând temporar importul de cereale, semințe oleaginoase și alte produse agricole din Ucraina.

„Guvernul se angajează să reprezinte interesele societății economice maghiare”, a spus Nagy într-o  postare pe Facebook duminică, adăugând că face acest pas „în absența unor măsuri semnificative ale UE”.

Atunci când Rusia a invadat Ucraina, a blocat porturile și rutele maritime folosite pentru a exporta cereale ucrainene în Africa și Orientul Mijlociu. De teama răspândirii foametei, Uniunea Europeană a anulat taxele la cereale din Ucraina pentru a facilita distribuția către acele piețe globale.

De atunci cerealele ucrainene au intrat în Polonia, dar o mare parte din ele au rămas în țară, scăzând prețul și făcând fermierii polonezi să sufere pierderi financiare semnificative.

Acest lucru a provocat proteste și au fost solicitată intervenția Comisiei Europene. Însă organismul internațional a stârnit și mai mult furie atunci când a anunțat un proiect de decizie de prelungire a importurilor de cereale ucrainene fără taxe vamale și fără cote până în iunie 2024.

Alte stiri din Externe

Ultima oră