Polonia și Grecia vor un „scut” antiaerian în Europa

23 Mai 2024
Polonia și Grecia vor un „scut” antiaerian în Europa

Polonia și Grecia au cerut, joi, Uniunii Europene să se echipeze cu un „scut” antiaerian , pentru a se proteja mai bine, în plin război dintre Rusia și Ucraina, potrivit unui comunicat de presă comun al celor două țări, scrie Le Figaro

„Europa va fi în siguranță atâta timp cât cerul de deasupra capului său este în siguranță ”, au declarat premierul polonez Donald Tusk și omologul său grec Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vulnerabilitate

Această propunere vine în condițiile în care cei 27 se luptă deja să găsească finanțarea necesară pentru dezvoltarea industriilor lor de apărare, decisă în urma invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022. Dna von der Leyen s-a referit la această solicitare la Atena și Varșovia, în timpul unei dezbateri de joi în Bruxelles între principalii candidați pentru succesiunea ei, dintre care ea însăși este unul.

Ea a cerut ca următoarea Comisie, care va prelua funcția după alegerile europene din iunie, să lanseze proiecte comune în acest domeniu, sub forma „de exemplu a unui scut antiaerian pentru toți” . Spațiul aerian al Poloniei și României, vecine cu Ucraina, a fost deja traversat de mai multe ori de rachete sau drone, consecințe ale conflictului având loc la granițele acestora.

„Scutul de apărare aeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilități majore a securității noastre”, cred cei doi șefi de guvern europeni în această scrisoare. Slăbiciunea apărării antiaeriene în UE a fost evidențiată recent de eșecul majorității țărilor europene de a răspunde cererii în creștere a Ucrainei pentru sisteme suplimentare de apărare aeriană, deoarece infrastructura și populațiile lor sunt bombardate de forțele ruse.

Tusk și Mitsotakis vor să-și avanseze propunerea la un viitor summit al celor 27, programat pentru iunie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră