Polonia: o investigație a serviciilor secrete după salvarea a trei scafandri în Marea Baltică

21 Ian 2023
Polonia: o investigație a serviciilor secrete după salvarea a trei scafandri în Marea Baltică

Prim-ministrul polonez a cerut un raport aprofundat asupra acestei afaceri. Temerile de sabotaj energetic sunt luate în serios, pe fundalul războiului din Ucraina, scrie Le Figaro.

Premierul polonez a declarat joi, 19 ianuarie, că a ordonat serviciilor de informații să investigheze după salvarea a trei scafandri în Marea Baltică, lângă portul petrolier Gdansk (Nord).

În noaptea de duminică 15 ianuarie spre luni 16 ianuarie, cei trei bărbați au trimis un semnal de primejdie după ce barca lor s-a stricat. Au fost salvați de Garda de Coastă poloneză.

„E posibil să fi fost oameni foarte periculoși”

S-au prezentat ca spanioli, în căutarea chihlimbarului. Potrivit presei poloneze, doar unul dintre ei avea acte de identitate. Au fost verificați și apoi eliberați de poliție. Numerele de telefon pe care le-au dat s-au dovedit a fi inactive la scurt timp după.

Am ordonat un raport foarte amănunțit asupra acestui caz”, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki reporterilor, după ce s-au ridicat temeri cu privire la identitățile reale ale scafandrilor. Potrivit presei locale, aceștia aveau echipament scump de scufundări și părăsiseră deja Polonia. „Poate că erau oameni foarte periculoși ”, a spus Mateusz Morawiecki.

El a mai indicat că securitatea infrastructurilor strategice precum terminalul GNL din Swinoujscie (Vest) și gazoductul Baltic Pipe, care leagă Polonia de Norvegia, va fi consolidată. „ Este evident că odată cu războiul din Ucraina, riscul de sabotaj din partea Rusiei a crescut considerabil, iar monitorizarea infrastructurilor critice trebuie întărită”, a subliniat Mateusz Morawiecki.

Alte stiri din Externe

Ultima oră