Polonia își închide granița pentru camioanele din Belarus și Rusia

30 Mai 2023
Polonia își închide granița pentru camioanele din Belarus și Rusia

Polonia a impus noi sancțiuni împotriva a 365 de cetățeni din Belarus, inclusiv a 159 de parlamentari, și a anunțat suspendarea singurei treceri a frontierei cu această țară pentru camioanele înmatriculate în Belarus și Rusia, a anunțat Ministerul de Interne polonez, scrie Le Monde.

Singura trecere rutieră a graniței polono-belaruse, la Kukuryki, va fi „suspendată pe termen nelimitat de la 1 iunie , potrivit unui decret ministerial publicat luni. Printre cetăţenii belarusi sancţionaţi de Polonia se numără şi zeci de judecători, oficiali locali, precum şi sportivi şi jurnalişti care susţin regimul de la Minsk. Tuturor acestora li se va interzice intrarea în Polonia și în spațiul Schengen, iar bunurile lor vor fi înghețate, a spus ministerul.„Acești oameni au promovat regimul belarus și au participat la legitimarea și susținerea politicii represive a autorităților de la Minsk”, potrivit unui comunicat oficial.

Potrivit ministerului, această decizie răspunde „la menținerea verdictului draconic în cazul Andrzej Poczobut” , un jurnalist polono-bielorus condamnat la opt ani de închisoare pentru că a criticat regimul președintelui Alexandru Lukașenko. Vineri, un tribunal din Belarus i-a respins apelul și a menținut sentința. De asemenea, se impun sancțiuni „persoanelor responsabile de organizarea imigrației ilegale în Polonia și țările baltice” , potrivit comunicatului de presă.

Polonia acuză Belarus, principalul aliat al Rusiei, că a orchestrat afluxul de migranți în Polonia și a ridicat un zid de oțel de-a lungul graniței pentru a descuraja trecerile neregulate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră