Polonia interzice importurile de cereale ucrainene și de zeci de alte produse agroalimentare

15 Apr 2023
Polonia interzice importurile de cereale ucrainene și de zeci de alte produse agroalimentare

Polonia a decis sâmbătă să interzică importurile de cereale și alte produse agricole din Ucraina pentru a-și proteja propriii fermieri, a anunțat liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, scrie Le Monde.

Cerealele ucrainene destinate țărilor străine tranzitează prin Uniunea Europeană, deoarece ruta tradițională de export prin Marea Neagră a fost blocată de invazia rusă. Dar, din cauza problemelor logistice, stocurile de cereale se acumulează în Polonia, scăzând prețurile locale, ceea ce a dus la proteste ale fermierilor și la demisia ministrului polonez al agriculturii.

„Guvernul a decis să interzică intrarea, importurile de cereale în Polonia, precum și zeci de alte produse agroalimentare”, a spus Kaczynski, vorbind din satul Lyse din nordul Poloniei. În caz contrar, „ar duce la o criză gravă în sectorul agricol din Polonia”, a adăugat el.

Adresându-se la o reuniune a partidului său Lege și Justiție (PiS), Kaczynski a subliniat că Polonia a continuat totuși să sprijine ferm Ucraina. „Rămânem, fără nici cea mai mică schimbare, prieteni și aliați ai Ucrainei ”, a spus el.

Ministerul ucrainean al Politicii Agricole, cu toate acestea, a declarat sâmbătă "regret decizia omologului său polonez" .

Alte stiri din Externe

Ultima oră