Polonia deschide o anchetă pentru un atac asupra sistemului de comunicații feroviare

26 Aug 2023
Polonia deschide o anchetă pentru un atac asupra sistemului de comunicații feroviare

Serviciile speciale poloneze au lansat o investigație sâmbătă, 26 august, în urma unui atac asupra rețelei de comunicații feroviare care a „destabilizat” parțial traficul în nord-vestul țării, scrie Le Monde.

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, persoane necunoscute au pătruns în rețeaua de comunicații radio a căilor ferate poloneze PKP de lângă Szczecin, în nord-vestul țării, emitând un semnal „stop” care a provocat oprirea și întârzierile a aproximativ douăzeci de trenuri . Traficul s-a reluat normal după câteva ore, potrivit PKP.

Potrivit rapoartelor presei, între difuzările semnalului „stop” , lucrătorii feroviari au putut auzi imnul național al Rusiei și un discurs al președintelui Vladimir Putin. Polonia, un aliat ferm al Ucrainei, este țara cheie pentru tranzitul armelor occidentale către această țară. „În acest moment, nu excludem niciun scenariu ”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze, Stanislaw Zaryn, într-un comunicat. El a spus că serviciile speciale au luat incidentul foarte în serios.

„Știm că de câteva luni au fost întreprinse încercări de destabilizare a statului polonez” , a mai declarat el agenției PAP.„Asemenea încercări sunt întreprinse de Federația Rusă în colaborare cu Belarus ”, a adăugat el.

Atacul împotriva rețelei de comunicații „a destabilizat într-un fel traficul feroviar” , a mai indicat domnul Zaryn, adăugând că „nu a cauzat niciun risc pentru sănătatea și viața pasagerilor (...) și nu prezintă un pericol feroviar pentru traficul din Polonia” .

În cursul săptămânii, căile ferate poloneze au suferit o serie de accidente pe întreaga rețea, inclusiv două deraieri de trenuri, care nu au provocat victime. Potrivit purtătorului de cuvânt al serviciilor speciale, „nu există niciun semnal” care să permită legarea acestor accidente de atacul asupra rețelei de comunicații.

Alte stiri din Externe

Ultima oră