Polonia cumpără rachete din SUA pentru 677 de milioane de euro

28 Mai 2024
Polonia cumpără rachete din SUA pentru 677 de milioane de euro

Polonia a anunțat luni achiziționarea de rachete de croazieră din Statele Unite, în valoare de 677 de milioane de euro, pentru a-și crește capacitățile de apărare în fața unei potențiale amenințări din partea Rusiei, scrie Le Figaro

Războiul din Ucraina a demonstrat importanța de a putea trage rachete în ținte chiar și foarte departe de linia frontului, iar raza de acțiune a rachetelor care vor fi achiziționate este de aproximativ 1000 km”, a spus Ministerul Apărării polonez într-un Comunicat de presă.

Livrările de rachete AGM-158 JASSM-ER (Rachete de separare între aer și suprafață) vor fi efectuate între 2026 și 2030, a spus ministerul. Polonia are deja rachete JASSM cu o rază de acțiune de 370 de kilometri, care sunt folosite de avioanele sale de luptă multirol F-16 de fabricație americană.

Modernizare

Contractul, care urmează să fie semnat oficial marți, face parte dintr-o modernizare rapidă a armatei poloneze, accelerată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. În fața amenințării ruse, Varșovia și-a mărit bugetul de apărare la aproximativ 4% din PIB, cea mai mare cifră dintre țările NATO. Varșovia a mai lansat, cu miliarde de dolari, o serie de achiziții de echipamente militare, în principal în Statele Unite și Coreea de Sud.

Alte stiri din Externe

Ultima oră