Polonia consideră „scandalos” comentariul lui von der Leyen despre alegerile din Italia: „Este aceasta Europa pe care o dorim?"

25 Sep 2022
Polonia consideră „scandalos” comentariul lui von der Leyen despre alegerile din Italia: „Este aceasta Europa pe care o dorim?"

Prim-ministrul polonez Morawiecki întreabă: „Este aceasta Europa pe care o dorim? … Ca eurocrații de la Bruxelles sa dicteze care ar trebui să fie guvernul?" scrie Politico.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a etichetat drept „scandaloase” comentariile președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform căreia UE are „instrumentele” pentru a face față unui stat membru dacă lucrurile „merg într-o direcție dificilă”.

Joi, la o conferință la Universitatea Princeton, von der Leyen a fost întrebată despre candidații la alegerile legislative de duminică din Italia, dar a inclus Polonia și Ungaria în răspunsul său.

„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă – și am vorbit despre Ungaria și Polonia – avem instrumentele”, a spus von der Leyen, într-o referire clară la capacitatea Comisiei de a reduce fondurile alocate guvernelor UE atunci când se consideră că acestea încalcă statul de drept.

"Declarația lui Von der Leyen a fost scandaloasă”, a declarat Morawiecki sâmbătă în orașul polonez Świdnik, a raportat agenția de știri de stat PAP„Ea a spus că Bruxelles-ul are instrumentele pentru a disciplina Italia dacă ar crea un guvern care nu ar fi în favoarea Bruxelles-ului”, a spus el.

Este aceasta Europa pe care o dorim? … Ca eurocrații de la Bruxelles să dicteze ccare ar trebui să fie guvernul?” întrebă Morawiecki. „Acesta nu este statul de drept; este un dictat și lipsa statului de drept”, a spus premierul.

Comisia a impus Poloniei un set de „etape de referință” a statului de drept, inclusiv reforma unui regim disciplinar judiciar controversat, pentru ca Varșovia să aibă acces la bani din fondul UE de recuperare de la coronavirus. Consiliul UE a semnat planul în iunie. Judecătorii europeni au dat în judecată Consiliul la sfârșitul lunii august pentru decizia sa, spunând că hotărârile Curții Europene de Justiție au fost ignorate.

În ceea ce privește Ungaria, Comisia a propus, la 18 septembrie, să reducă 7,5 miliarde EUR din fondurile UE alocate Budapestei din motive legate de statul de drept.

Alte stiri din Externe

Ultima oră