Polonia a livrat Kievului avioane MiG-29

03 Apr 2023
Polonia a livrat Kievului avioane MiG-29

Polonia a livrat primele avioane MiG-29 pe care le promisese Ucrainei, a declarat luni un oficial al președinției poloneze, după un anunț similar din Slovacia la sfârșitul lunii martie, scrie Le Figaro.

Unele MiG-uri au fost deja trimise, sunt într-adevăr utile pentru Ucraina pentru a ne apăra securitatea pentru noi toți”, a declarat Marcin Przydacz, consilier al președinției poloneze, la radioul privat RMF FM.

Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat la jumătatea lunii martie livrarea a patru avioane, o premieră de la un membru NATO, precizând că Polonia avea aproximativ cincisprezece MiG-uri, moștenite în anii 1990 de la forțele armate ale Republicii Democrate Germane (GDR). De atunci, Slovacia anunțase că a predat Ucrainei primele patru aeronave de acest tip pe 23 martie. În total, Bratislava promisese Kyiv 13 MiG-29, de design sovietic.

Stoc estimat la 43 de avioane

Ucraina a refuzat recent să confirme AFP numărul MiG-29 în serviciu, dar conform unui raport Flight Global World Air Forces 2023, lansat la sfârșitul anului trecut, țara a operat 43 de avioane. Kiev a cerut în repetate rânduri aliaților săi occidentali să-i trimită avioane de vânătoare-bombardiere moderne, în speranța că va primi F-16 americane.

Alte stiri din Externe

Ultima oră