Și întoarce țările UE împotriva Ucrainei în acest proces, scrie Politico
Fermierii din toată Europa au ieșit în stradă în acest an, convinși că produsele ucrainene ieftine care se revarsă peste graniță sunt de vină pentru necazurile lor.
Protestele în masă au forțat guvernele UE de la Varșovia la Paris să facă concesii uriașe fermierilor și au făcut ca legăturile politice ale Kievului cu aliații săi occidentali să ajungă la cel mai slab de la invazia pe scară largă a Rusiei în urmă cu doi ani.
Președintele rus Vladimir Putin, recent reales, probabil că își freacă mâinile de bucurie. La urma urmei, el este adevăratul creier din spatele crizei.
Principalul motiv pentru care fermierii din UE nu își pot vinde propriile mărfuri în acest an nu are nimic de-a face cu Ucraina și uriașul său sector agricol.
În schimb, Rusia, a cărei producție agricolă record - și exporturile mondiale - au dus prețurile recoltelor până la punctul în care fermierii de pretutindeni suferă.
„Este absolut adevărat că Rusia își folosește exporturile alimentare, în special exporturile de grâu, ca o formă de soft power”, a spus Caitlin Welsh, director al Programului Global pentru Securitatea Alimentară și a Apei la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și coautor al unei lucrări recente despre dominația crescândă a Rusiei asupra piețelor agricole globale în detrimentul Ucrainei.
Ajutată de vremea extrem de favorabilă, Rusia a cultivat cantități fără precedent de grâu în ultimii doi ani și l-a vândut ieftin pe piața mondială.
Acest lucru a inversat o crestere a prețurilor cerealelor și le-a dus la niveluri de dinainte de război, prețurilor care sunt neeconomice pentru fermierii din țări precum Polonia. Ei au răspuns prin blocarea graniței cu Ucraina la începutul acestui an, acuzând vecinii din est că au stricat piata.
Asta în ciuda faptului că anul trecut guvernul de la Varșovia a interzis unilateral importurile de cereale din Ucraina. Acesta a fost un răspuns la excesul de aprovizionare care a urmat invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 și blocării principalei rute de export a Ucrainei către piețele mondiale prin Marea Neagră.
După ce Rusia a anulat o inițiativă intermediată de ONU de a restabili capacitatea Ucrainei de a exporta produse prin Marea Neagră în iulie anul trecut, Kievul a reușit să-și stabilească propriul coridor de export sigur - eliminând cea mai mare parte a presiunii de pe rutele de export terestre pe teritoriul UE.
Protestele au amenințat fragilul guvern de coaliție al Poloniei , forțându-l pe premierul Donald Tusk să intre în ofensivă pentru a convinge alte capitale ale UE de necesitatea limitării importurilor de cereale ucrainene în bloc - cel mai recent câștigând sprijinul președintelui francez Emmanuel Macron, care este si el sub focul fermierilor de acasă.
Cu toată atenția acordată importurilor ucrainene, mai multe țări din UE au continuat să utilizeze produse rusești ieftine. Spania, Italia și Franța sunt cumpărători obișnuiți de cereale rusești.
Îndemnată de Polonia, Letonia, Lituania și alte țări din estul UE, Comisia Europeană este gata să reimpună tarife la importurile din Rusia, care le-ar dubla efectiv prețul și ar zdrobi cererea.
Cu toate acestea, analiștii de piață văd această mișcare mai degrabă o distragere a atenției decât o soluție reală la situația economică dificilă cu care se confruntă fermierii europeni, având în vedere cota relativ scăzută a pieței UE reprezentată de importuri.
În loc să se certe asupra impactului pe care îl pot avea importurile ucrainene sau rusești asupra fermierilor, țările UE ar fi mai bine să ajute Ucraina să-și exporte propriile produse agricole pentru a evita dominația globală a Rusiei, în special în țările cu venituri mai mici, spun analiștii.
Kievul este de acord.
„Trebuie să luăm în serios acest concept conform căruia Ucraina ar trebui să fie readusă pe piețele sale tradiționale din țările terțe, pentru a contracara Rusia”, a spus oficialul comercial de top al țării, Taras Kachka. „Acest lucru este absolut clar și deja o facem.”
Influență nejustificată
Pe fondul tulburărilor politice din UE, Rusia a reușit în mare măsură să-și distragă atenția de la sine, redirecționând exporturile sale prodigioase de grâu către alte regiuni ale lumii, unde a căutat să mențină influența geopolitică.
În ultimul an, Moscova a trimis sute de mii de tone de cereale gratuite în țări din Africa și Asia, câștigând favoarea regimurilor autoritare de acolo și ajutându-le să evite tulburările civile.
Trimisul lui Putin pentru afaceri externe, Serghei Lavrov, a semnat, de asemenea, acorduri profitabile cu Brazilia, Mexic și alte țări din America Latină ale căror recolte au fost decimate de vremea extremă.
Spre deosebire de alți mari exportatori de cereale, Moscova nu respectă regulile, așa că există riscuri pe termen lung din această dependență tot mai mare de mărfurile rusești, potrivit lui Joseph Siegle, director de cercetare la Centrul Africa de Studii Strategice, cu sediul la Washington DC.
„Rusia exportă doar două produse în Africa: cereale și arme”, a spus el. „Țările africane devin cheie pentru Moscova din cauza izolării sale internaționale în creștere.”
Dar având în vedere imprevizibilitatea Rusiei, acele țări ar trebui să caute să-și diversifice sursele, a adăugat el.
„Rusia vrea să prevină asta”.