Politico: Nicușor Dan, outsiderul rațional în fața valului trumpist al lui George Simion

06 Mai 2025
Politico: Nicușor Dan, outsiderul rațional în fața valului trumpist al lui George Simion

Potrivit unei analize publicate de Politico, primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România cu șanse reduse în fața lui George Simion, liderul naționalist de extremă dreapta și autoproclamat „trumpist”. Cu un scor de doar 21% în primul tur, față de cele 41 de procente obținute de Simion, Dan are o misiune dificilă: să atragă alegătorii partidelor tradiționale, ai fostului premier Victor Ponta și ai candidatei USR Elena Lasconi. Politico subliniază că sprijinul lui Dan este concentrat în marile orașe și în diaspora non-europeană, în timp ce Simion domină mediul rural, Europa de Vest și un electorat anti-sistem mobilizat de frustrarea față de vechea clasă politică.

Singurul lucru care îl mai desparte pe naționalistul radical George Simion de președinția României este un matematician care înțelege prea bine că șansele nu sunt de partea lui.

Acest „magician al cifrelor” este Nicușor Dan, actualul primar centrist și independent al Capitalei, care intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pe 18 mai, din postura de outsider în fața unui autoproclamat „trumpist” ce dorește reducerea ajutorului militar pentru Ucraina.

Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a obținut o victorie confortabilă în primul tur desfășurat duminică, obținând provizoriu 41% din voturi. Harta electorală arată că a ieșit pe primul loc într-o proporție geografică uimitoare din România. De asemenea, a câștigat sprijinul a 61% dintre românii din diaspora. Victoria lui Simion a fost alimentată de frustrarea cronică a alegătorilor față de corupția și ineficiența partidelor vechi – Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) – în timp ce Dan, cu un profil mai urban, a reușit să obțină rezultate bune în marile orașe, precum București, Brașov și Cluj, unde are un electorat mai receptiv.

În cele din urmă, Dan a intrat la limită în turul al doilea, cu 21% din voturi, devansându-l pe Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare PSD-PNL, care a obținut 20%.

Campania pentru turul al doilea va reseta parțial jocul electoral, întrucât candidații vor încerca să atragă alegătorii celorlalți competitori din primul tur. Dan a transmis deja că va folosi următoarele două săptămâni pentru a se prezenta drept singura alternativă la un lider radical care ar putea destabiliza România, o țară membră a UE și NATO cu 19 milioane de locuitori.

Prezența la vot în primul tur a fost de 53%.

Dan a declarat luni că votul din turul al doilea le va oferi românilor alegerea „între o Românie democratică, stabilă și respectată în Europa – și un drum periculos al izolării, populismului și sfidării statului de drept”.

El a cerut sprijinul „tuturor celor care cred în lege, adevăr, educație, într-o economie modernă și în parteneriate solide cu lumea liberă.” Simion s-a prezentat ca moștenitorul discursului ultranaționalist al lui Călin Georgescu, al cărui rezultat șocant din noiembrie a dus la anularea alegerilor din cauza acuzațiilor de campanie ilegală și posibile ingerințe rusești.

Rezultatul din primul tur arată că această strategie a fost eficientă: Simion nu doar că l-a depășit pe Georgescu, dar a obținut chiar mai multe voturi decât acesta și decât propria performanță cumulată anterioară.

Asta înseamnă că Nicusor Dan are un obstacol uriaș de depășit.

Analiștii au remarcat anterior că sprijinul pentru Nicusor Dan este concentrat în rândul persoanelor bine educate și cu venituri ridicate din marile orașe. Rezultatele alegerilor de duminică au confirmat că această tendință se menține.

Cea mai mare provocare pentru el este că mulți dintre alegătorii tradiționali care l-au susținut pe Antonescu în primul tur ar putea gravita mai degrabă spre Simion decât spre el. Vorbind înainte de alegeri, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a prezis că alegătorii lui Antonescu sunt mai puțin dispuși să se alinieze în spatele lui Nicusor Dan în turul doi decât să-l sprijine pe Simion.

„Unii dintre acești alegători sunt liberali, alții conservatori, unii foarte conservatori – iar o parte, în special alegătorii partidului socialist, sunt în vârstă, mai puțin educați și provin parțial din zonele rurale”, a explicat el referindu-se la votanții lui Antonescu de care Dan are acum nevoie.

Pentru a-l învinge pe Simion, Dan, fostul fondator al Uniunii Salvați România (USR), partid centrist, va trebui să convingă nu doar alegătorii obișnuiți ai PNL și PSD, ci și pe cei care au votat cu fostul premier Victor Ponta, un politician de stânga devenit naționalist.

Dan va trebui, de asemenea, să reconstruiască punțile cu susținătorii reformistei centriste Elena Lasconi, care a dus o campanie puternic critică împotriva lui Dan, după ce liderii USR au abandonat-o în favoarea lui. Lasconi a demisionat din funcția de președinte al USR luni.

Candidatul sistemului, Antonescu, a eșuat vizibil să transmită un mesaj clar către susținătorii săi pentru a-l sprijini pe Nicusor Dan, spunându-le doar, în discursul său de înfrângere de duminică seară, să „reflecteze singuri asupra căruia dintre candidați îi reflectă mai bine ideile” prezentate în campanie.

Prin contrast, Hunor Kelemen, președintele UDMR, partid aflat în coaliția de guvernare, a declarat că formațiunea sa îl va susține pe Dan în fața naționalistului român. Însă Nicusor Dan are de înfruntat și problema diasporei românești.

Dintre cei 9,4 milioane de votanți din primul tur, aproape 1 milion au votat în străinătate; Simion a obținut 61% dintre aceste voturi, în timp ce Nicusor Dan s-a clasat pe locul doi, cu 25,4%.

Cea mai mare parte a sprijinului extern pentru Simion a venit din Europa de Nord și de Vest, unde majoritatea alegătorilor din diaspora au preferat liderul de extremă dreapta. Nicusor Dan a ieșit pe primul loc în majoritatea țărilor din afara Europei, inclusiv în Statele Unite și Canada.

Crucial este faptul că doar 14% dintre alegătorii din diaspora nu au votat cu niciunul dintre candidații ajunși în turul doi. Asta înseamnă că nu există o rezervă semnificativă de voturi externe pe care Dan să o poată mobiliza.

Pentru a câștiga, Dan trebuie să-i convingă pe alegătorii din țară.

Alte stiri din Externe

Ultima oră