Politico: Deriva României spre extrema-dreaptă pro-rusă, o amenințare majoră pentru UE și NATO

26 Noi 2024
Politico: Deriva României spre extrema-dreaptă pro-rusă, o amenințare majoră pentru UE și NATO

Victoria ultranaționalistului Călin Georgescu stârnește teama că România ar putea aluneca în tabăra pro-Moscova. „Dacă urmărești ceea ce fac rușii în această regiune, știi că România este super importantă pentru ei”, a spus Milan Nič, analist la Consiliul German pentru Relații Externe, scrie Politico

Georgia. Moldova. Acum Romania?

Soneria de alarmă sună la Bruxelles după ce un candidat de extremă dreaptă, pro-Rusia, a venit de nicăieri pentru a câștiga duminică primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Victoria șocantă a ultra-naționalistului Călin Georgescu declanșează temeri că Moscova ar putea încerca să atragă România membru NATO și UE în tabăra sa în urma alegerilor contestate din Moldova și Georgia.

„Rezultatul în alegeri acestui candidat tăcut, dar extremist, pro-rus face parte din războiul hibrid al Rusiei împotriva democrației europene”, a declarat Siegfried Mureșan, un parlamentar conservator român în Parlamentul European.

Într-adevăr, rezultatul surpriză din România coincide cu încercările mai ample ale Rusiei de a aduce țări în interiorul Uniunii Europene sau din vecinătatea acesteia în tabăra pro-Moscova. 

Observatorii electorali au avertizat asupra eforturilor de a influenţa rezultatele alegerilor recente din Moldova şi Georgia. Între timp, liderii Ungariei și Slovaciei, ambele din UE, susțin deja opinii pro-ruse. Și li s-ar putea alătura în curând Cehia, dacă ex-prim-ministru Andrej Babiš, dacă va câștiga alegerile parlamentare care vor avea loc anul viitor.

„Dacă urmărești ceea ce fac rușii în această regiune, știi că România este super importantă pentru ei”, a spus Milan Nič, analist la Consiliul German pentru Relații Externe. 

„Planul lor este de a tăia România de Marea Neagră... este obișnuitul manual rusesc”, a adăugat el.

Preocupările cu privire la posibila interferență, nedovedită, în România sunt determinate de faptul că Georgescu a ajuns la victorie cu 22,94 la sută din voturi, în ciuda faptului că nici un partid nu îl susține și sondajele nu i-au estimat popularitatea.

„El este produsul vidului [în politica românească] și probabil banii ruși”, a adăugat Nič. „Dacă poți cheltui atât de mulți bani pe TikTok dintr-o dată, ridică întrebări.”

Candidatul ultranaționalist a învins-o pe candidata reformistă liberală ieșită Elena Lasconi, care s-a clasat pe locul doi cu 19,8 la sută din voturi.

„Apel de trezire”

Mureșan, o personalitate importanta din Partidul Popular European conservator, a atras o relație între România și Moldova, unde președintele pro-UE Maia Sandu a avertizat în repetate rânduri despre eforturile majore ale Rusiei de a influența alegerile din țara ei către candidații pro-Moscova.

„Acum trei săptămâni, Moldova a respins o asemenea influență și a ales un președinte pro-european. Acum și românii trebuie să facă același lucru”, a adăugat Mureșan, care aparține Partidului Național Liberal (PNL). Candidatul partidului său s-a clasat pe locul cinci, cu un sprijin de 8,79%.

Acum teama Bruxelles-ului este că Georgescu ar putea predomina în turul scrutinului din 8 decembrie, adăugând România pe o listă tot mai mare de țări ai căror lideri sunt critici față de UE și NATO și sunt prietenoși cu președintele rus Vladimir Putin.

Atât premierul ungar Viktor Orbán, cât și premierul slovac Robert Fico au criticat eforturile occidentale de a ajuta Ucraina împotriva războiului de agresiune al Rusiei. Georgescu a criticat faptul că SUA are un scut antirachetă cu sediul în România și l-a descris pe Putin drept „un om care și-a iubit țara”.

„Este un semnal de alarmă – unul dintre multele”, a adăugat Nič.

Thanasis Bakolas, secretarul general al Partidului Popular European, a avertizat că performanța lui Georgescu este o dovadă a „extremismului” în creștere în întreaga UE. „Această luptă împotriva populismului, împotriva extremismului – nu se termină niciodată”, a spus el. „Lupta trebuie să continue.”

PPE, cel mai mare grup politic din Europa, avea responsabilitatea de a „acţiona ca garant nu numai împotriva extremelor, ci şi în sprijinul unei coaliţii centriste mari şi viabile”.

Nu toată lumea este convinsă că Georgescu va deveni următorul lider al României. Traian Băsescu, președintele României din 2004 până în 2014, a spus că nu crede că Georgescu va prevala în turul secund al alegerilor și că românii în general sunt încă „foarte pozitivi” față de UE și NATO.

Dar, a avertizat el, alegătorii români sunt „foarte supărați” că corupția a revenit în țara lor și că sistemul de justiție este din nou „sub control politic”.

Acest lucru ar putea duce la înfrângerea partidelor de guvernământ ale țării, ai căror candidați împreună au obținut duminică 38,2% din voturi, a spus el.

„Ceea ce cele două partide [din coaliția de guvernare] au făcut în ultimii doi ani este un dezastru”, a spus el, referindu-se la Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. „Bănuiesc că vor pierde puterea”.

După victoria de duminică, Georgescu a câștigat avizul politicianului de extremă dreapta George Simion. Dacă ar obține toate voturile lui Simion în turul doi, Georgescu ar avea 36,82 la sută — chiar sub rezultatele combinate ale celor doi politicieni la guvernare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră