De doi ani, Biden și Zelensky s-au concentrat pe alungarea Rusiei din Ucraina. Acum, Washingtonul discută o trecere la o postură mai defensivă, scrie Politico.
În condițiile în care ajutorul SUA și cel european acordat Ucrainei este acum în serios pericol, administrația Biden și oficialii europeni își schimbă discret atenția de la sprijinirea obiectivului Ucrainei de victorie totală asupra Rusiei la îmbunătățirea poziției acesteia într-o eventuală negociere pentru a pune capăt războiului, potrivit unei surse din administrația Biden și a unui diplomat european cu sediul la Washington. O astfel de negociere ar însemna probabil cedarea unor părți din Ucraina în favoarea Rusiei.
Casa Albă și Pentagonul insistă public că nu există nicio schimbare oficială în politica administrației – că susțin în continuare obiectivul Ucrainei de a forța armata Rusiei să iasă complet din țară. Dar, alături de ucrainenii înșiși, oficialii americani și europeni discută acum despre redistribuirea forțelor Kievului departe de contraofensiva eșuată a președintelui ucrainean Volodimir Zelensky într-o poziție defensivă mai puternică împotriva forțelor ruse din est. Acest efort a implicat, de asemenea, consolidarea sistemelor de apărare aeriană și construirea de fortificații, obstacole din sârmă și șanțuri antitanc de-a lungul graniței de nord a Ucrainei cu Belarus, spun acești oficiali. În plus, administrația Biden se concentrează pe resuscitarea rapidă a propriei industrii de apărare a Ucrainei pentru a furniza armamentul extrem de necesar pe care Congresul SUA se opune să-l înlocuiască.
Oficialul administrației a declarat în această săptămână pentru revista POLITICO că o mare parte din această schimbare strategică către apărare are ca scop susținerea poziției Ucrainei în orice negociere viitoare. „Aceasta a fost teoria noastră a cazului pe tot parcursul – singurul mod în care acest război se încheie în cele din urmă este prin negociere”, a spus oficialul, un purtător de cuvânt al Casei Albe căruia i s-a acordat anonimatul, deoarece nu sunt autorizați să vorbească. „Vrem ca Ucraina să aibă cea mai puternică mână posibilă atunci când va veni asta”. Purtătorul de cuvânt a subliniat, însă, că încă nu sunt planificate discuții și că forțele ucrainene sunt încă în ofensivă pe alocuri și continuă să ucidă și să rănească mii de trupe rusești. „Vrem ca ei să fie într-o poziție mai puternică pentru a-și menține teritoriul. Nu este că îi descurajăm să lanseze vreo nouă ofensivă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Pentru Biden, să navigheze în războiul de aproape doi ani în mijlocul unei campanii electorale dure - cu fostul președinte Donald Trump și alți candidați republicani - se va dovedi în cel mai bun caz dificil. Întrucât ajută Ucraina să treacă la o poziție mai defensivă, administrația Biden nu pare să-i înmâneze avantajul lui Putin după ce a insistat, de la începutul războiului, în februarie 2022, că este pe deplin în spatele angajamentului lui Zelensky de a obtine o victorie asupra Moscovei.
„Acele discuții [despre discuțiile de pace] încep, dar [administrația] nu poate da înapoi în mod public din cauza riscului politic” al lui Biden, a spus un oficial al Congresului care este familiarizat cu gândirea administrației și căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber.
Într-un interviu pe 21 decembrie, John Kirby, șeful comunicațiilor strategice la Consiliul Național de Securitate, a declarat că Washingtonul „se apropie de sfârșitul capacității noastre” de a oferi asistență militară ucrainenilor, deoarece republicanii au blocat cererea lui Biden de aproximativ 60 de miliarde de dolari. mai mult în ajutor, administrația Biden este „foarte concentrată pe a-i ajuta în atac și apărare”.
„Avem conversații literalmente zilnice cu ucrainenii despre câmpul de luptă, despre nevoile și intențiile lor”, a spus Kirby. Dar el a adăugat: „Nu voi telegraf rușilor care este strategia ucrainei în lunile următoare”.
La conferința de presă de la sfârșitul anului de la începutul lunii decembrie, Zelensky a spus că Ucraina pregătește noi propuneri pentru a pune capăt războiului, dar a adăugat că nu își va modifica insistențele ca Rusia să retragă toate forțele. Kirby a reafirmat linia administrației că „nu îi dictăm termeni președintelui Zelensky”. În schimb, a spus el, Casa Albă îl ajută pe Zelensky să „operaționalizeze” propria sa propunere de pace „cu interlocutori din întreaga lume”.
În ultimul an – cu sprijinul militar al Statelor Unite care se abate rapid pe Capitol Hill și contraofensiva odinioară lăudată a lui Zelensky eșuând de când a fost lansată în iunie – Biden a trecut de la a promis că SUA vor sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”, la a spune că: SUA vor oferi sprijin „atâta timp cât vom putea” și susține că Ucraina a câștigat „deja o victorie enormă iar Putin a eșuat.”
Unii analiști cred că acesta este codul pentru: "Pregătește-te să declari o victorie parțială și să găsești o modalitate de cel puțin un armistițiu sau încetare a focului cu Moscova, unul care ar lăsa Ucraina parțial divizată."
„Comentariul lui Biden asupra victoriei are virtutea de a fi adevărat”, a spus George Beebe, fost șef de analiză a Rusiei pentru CIA, care este acum șef de strategie pentru Institutul Quincy pentru acțiuni responsabile de stat. Dar „timpul a devenit un mare dezavantaj când vine vorba de forța de muncă și de capacitatea industrială a Ucrainei, și asta este adevărat chiar dacă Occidentul își continuă sprijinul. Cu cât acest lucru durează mai mult, cu atât mai mult va trebui să cedeze în față doar pentru a-i aduce pe ruși la masa negocierilor.”
O trecere la apărare ar putea oferi Ucrainei timpul de care are nevoie pentru a-l forța în cele din urmă pe Putin la un compromis acceptabil. „Este foarte probabil ca adoptarea unei poziții defensive să le permită ucrainenilor să conserve resurse, în timp ce viitorul progres rusesc să pară puțin probabil”, a declarat Anthony Pfaff, expert în informații la Colegiul de Război al Armatei SUA, care a fost coautor al unui studiu care anticipa invazia lui Putin în Ucraina. cu ani înainte de a se întâmpla.
Diplomatul european cu sediul la Washington a spus că Uniunea Europeană ridică și amenințarea de a accelera aderarea Ucrainei la NATO pentru a „pune ucrainenii în cea mai bună situație posibilă pentru a negocia” cu Moscova.
Acesta este un punct de foc pentru Putin, despre care se crede că este interesat în principal de un acord strategic cu Washingtonul în baza căruia Ucraina nu va intra în NATO. Administrația Biden continuă să susțină public că aderarea la NATO nu este în curs de negociere. „Președintele Biden a fost foarte clar că NATO va fi în viitorul Ucrainei”, a spus Kirby.
Cele două armate rămân în mare parte blocate, dar Putin ar putea semnala acum că este dispus să facă compromisuri dacă i se permite să păstreze aproximativ 20% din teritoriul ucrainean pe care îl controlează parțial în est, a informat The New York Times săptămâna trecută . Solicitat să răspundă acelui raport, purtătorul de cuvânt al administrației a spus: „Nu sunt la curent cu nicio discuție serioasă în acest moment”.
Acesta nu este singurul front major pe care Biden încearcă să pună capăt unui război – și să evite titlurile proaste într-un an electoral. În Orientul Mijlociu, administrația este angajată într-o serie frenetică de vizite diplomatice în Israel – cel mai recent săptămâna trecută de către secretarul Apărării Lloyd Austin și președintele general CQ Brown – pentru a împiedica israelienii să provoace un dezastru umanitar mai mare în Gaza și să escaladeze într-un război mai larg împotriva Hezbollah, război care devine o posibilitate reală și ar putea inflama întreaga regiune. Sondajele arată că promisiunea anterioară a lui Biden de sprijin nelimitat pentru represaliile Israelului îl costă sprijinul , în special în rândul bazei sale democrate progresiste.
„Nu vrem să vedem un al doilea front” împotriva Hezbollah, a spus Kirby.
Nu era de așteptat ca politica externă să joace un rol major în campania din 2024 – mai ales că inflația a crescut în primii doi ani ai mandatului lui Biden, iar economiștii au prezis anul trecut o recesiune. Economia SUA va fi în continuare problema principală, arată sondajele, iar un nou memoriu spune că tema centrală a campaniei lui Biden va fi „protejarea democrației americane”. Dar, odată cu retragerea rapidă a inflației – scăzând de la mai mult de 9,1% în urmă cu un an la aproape de ținta Rezervei Federale de 2% acum – și economia mai aproape de a obține o „aterizare soft” extrem de neobișnuită, calculul a ceea ce ar putea afecta votul în 2024 s-ar putea să se schimbe, spune Bruce Jentleson, un savant al președinției la Universitatea Duke. Biden suferă în continuare cote scăzute de aprobare, pe care Gallup l-a numit „cel mai prost dintre președintii moderni care se îndreaptă spre o campanie grea de realegere” – iar gestionarea sa a afacerilor externe în general și a Israelului și a Ucrainei în special au devenit recent factori în această evaluare .
Drept urmare, înmulțirea crizelor din străinătate ar putea pune în pericol președintele în cabina de vot, spune Jentleson, fost consilier al vicepreședintelui Al Gore. „Ceea ce se întâmplă adesea este că primești o șansă în care alegătorii se uită la modul în care faci politica externă. Nu le pasă de problemele în sine, dar vor să vadă leadership.”
Trump, principalul candidat republican, exploatează deja percepția că evenimentele de peste mări scapă de sub control. În felul său unic fostul președinte l-a citat pe premierul maghiar din ce în ce mai autocrat Viktor Orban (Trump l-a numit „foarte respectat”), un simpatizant al lui Putin, spunând că Trump „este omul care poate salva lumea occidentală”.
Trump a apreciat laudele lui Orban la Universitatea din New Hampshire în urmă cu două săptămâni, spunând mulțimii: „[Orban] a spus că ar fi fost foarte diferit și că Rusia nu ar fi putut invada Ucraina. Nu ar fi posibil ca rușii să facă asta dacă președintele Trump ar fi fost președinte, nu s-ar fi întâmplat. … Și știi ce altceva nu s-ar fi întâmplat? Atacul asupra Israelului nu ar fi avut loc.”
Solicitat să răspundă la această declarație și la altele făcute recent de Trump – inclusiv una în care l-a citat favorabil pe Putin – președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a declarat într-o declarație pentru revista POLITICO: „Alegătorii se vor confrunta cu o alegere clară în aceste alegeri între președintele Biden, conducerea pe scena mondială, inclusiv munca sa de a uni aliații noștri și de a apăra democrația în țară și în străinătate și palmaresul lui Donald Trump de a lăuda dictatori și teroriști. Americanii își doresc un președinte în care să aibă încredere, nu un extremist neregulat – și de aceea îl vor respinge din nou pe Donald Trump în noiembrie anul viitor”.
Totuși, Biden se confruntă cu un pericol politic dacă războiul merge prost pentru ucraineni. Chiar dacă republicanii sunt în principal responsabili pentru reținerea ajutorului militar, asta nu-l va ajuta prea mult pe Biden din punct de vedere politic dacă Putin va începe să recâștige avantajul câmpului de luptă anul viitor, după cei aproape 100 de miliarde de dolari pe care Biden i-a pus deja pentru a opri Rusia. În cea mai mare parte a conflictului, criticii GOP l-au acuzat pe Biden că se mișcă prea încet pentru a înarma ucrainenii cu cele mai sofisticate arme, cum ar fi tancuri de luptă M1A1 Abrams, artilerie de precizie cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16. Într-un interviu din iulie, Zelensky însuși a spus că întârzierile „au oferit Rusiei timp să ne mineze toate pământurile și să construiască mai multe linii de apărare”. Criza din Ucraina în curs de desfășurare reînvie și vechea critică a lui Trump la adresa NATO și a europenilor care nu cheltuiesc. Potrivit unui raport NATO de la începutul acestui an, cele mai mari economii ale Europei nu au îndeplinit un obiectiv comun de a cheltui 2% din producția economică pentru apărare.
Putin ar putea fi ajutat și mai mult în Europa de victoriile electorale recente pentru mai mulți dintre simpatizanții săi de extremă dreapta, inclusiv Robert Fico în Slovacia și Geert Wilders în Țările de Jos, ambii s-ar putea alătura lui Orban în blocarea unui ajutor propus de 50 de miliarde de euro (54,9 miliarde de dolari).
Ucrainenii înșiși sunt angajați în ceea ce devine o dezbatere foarte publică despre cât timp pot rezista împotriva lui Putin. În condițiile în care Ucraina rămâne fără trupe, precum și fără arme, refuzul lui Zelensky de a lua în considerare orice negocieri noi cu Moscova pare din ce în ce mai insuportabil din punct de vedere politic acasă. Președintele ucrainean, care încearcă să recruteze încă jumătate de milion de soldați, se confruntă cu o opoziție internă tot mai mare din partea comandantului său șef militar, general Valeri Zalujnyi, și a primarului Kievului, Vitali Klitschko.
Înalt oficial al administrației Biden a declarat pentru revista POLITICO că toți acești factori – rezistența din Congres și politica internă a Ucrainei – au jucat în noile discuții cu Kievul despre redistribuirea către o poziție defensivă. „Cealaltă necunoscuta este cât de mult vremea va fi un factor. Pe măsură ce decid cum se vor poziționa în următoarele două sau trei luni, va deveni mai greu din punct de vedere fizic să se opereze și să se treaca la ofensivă.”
O problemă, desigur, este că Putin înțelege prea bine aceste mize – mai ales având în vedere creșterea cifrei în sondaje pentru Trump, care a sugerat atât că va încheia rapid un acord cu Rusia cu privire la Ucraina și va ordona SUA să iasa din NATO, sau cel puțin să facă un pas în spate . Din punct de vedere militar, cea mai mare îngrijorare ar putea fi că Putin ar putea intra în ofensivă în primăvară cu un sprijin aerian major pe care l-a evitat până acum, dar ar putea fi desfășurat în condițiile în care Ucraina nu dispune de rachete defensive. Din punct de vedere politic, îngrijorarea este că Putin nu se va apropia de o negociere până nu va vedea cine este următorul președinte al SUA.
La sfârșitul lunii septembrie, Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că rușii au un „plan de activitate până în 2025”, iar luna următoare Putin a declarat că Ucraina ar avea o „săptămână de trăit” dacă livrările de arme din țările occidentale se vor încheia.
În cele din urmă, a spus Kirby, Putin este cel care trebuie să facă prima mișcare – iar președintele rus nu a făcut încă așa ceva. „Deși cu toții am dori să vedem acest război să se încheie imediat”, a spus Kirby, Putin „nu a arătat niciun indiciu că ar intra în negocieri de bună-credință”.