Președintele Frantei a adăugat, într-un interviu acordat Le Parisien , că Rusia nu este „o mare putere”, scrie Le Figaro
Emmanuel Macron crede că Vladimir Putin „menține un discurs al fricii”, dar că „nu trebuie să ne lăsăm intimidați” de președintele rus, a spus el într-un interviu acordat duminică pentru Le Parisien. Șeful statului, acuzat de Moscova că vrea război, a devenit oaia neagră a propagandei rusești de când a menționat posibila trimitere a soldaților occidentali în Ucraina în numele „ambiguității strategice” .
În acest interviu, președintele francez reafirmă că operațiunile terestre în Ucraina de către Occident ar putea fi necesare în viitor. „Poate că la un moment dat – nu vreau, nu voi lua inițiativa – va fi necesar să avem operațiuni la sol, oricare ar fi acestea, pentru a contracara forțele ruse ”, a spus el în acest interviu realizat vineri, la întoarcerea sa de la Berlin unde s-a întâlnit cu liderii germani și polonezi. „Puterea Franței este că o putem face”, a adăugat el.
Rusia nu este „o mare putere”
Vladimir Putin, la rândul său, se îndreaptă spre o nouă încoronare, asigurat că va câștiga un mandat suplimentar de șase ani în timpul alegerilor prezidențiale fără opoziție care au loc de vineri până duminică. Dar pentru președintele francez, Rusia nu este „o mare putere”. „Rusia este o putere medie cu arme nucleare, dar al cărei PIB este mult mai mic decât cel al europenilor, mai mic decât cel al Germaniei și Franței”, atacă el.
Macron și-a anunțat intenția de a nu îl felicita duminică pe omologul său rus în cazul unui nou succes electoral. „ Moartea lui Alexeï Navalnîi și interzicerea tuturor oponenților săi înseamnă că nu putem felicita pe cineva pentru alegerile mărginite de moartea celor care au luptat pentru pluralism în Rusia”, a spus el.
Emmanuel Macron a revenit și la ultimele săptămâni de tensiuni puternice cu Germania în legătură cu strategia de adoptat împotriva Moscovei. Vineri, președintele francez și Olaf Scholz și- au arătat „unitatea” în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei. Pentru a explica aceste diferențe, șeful statului consideră că Germania are „o cultură strategică a marii precauții, a neintervenției” și că „își păstrează distanța față de energia nucleară”, spre deosebire de Franța.
Dar președintele exclude orice dezacord în cadrul cuplului franco-german. „Am vrut să merg foarte repede în Germania pentru a nu crea o dezbatere asupra diferențelor strategice care ar putea exista: ele nu există”, explică el. Nu a existat niciodată vreun dezacord între cancelar și mine. Avem o comunitate foarte mare de opinii cu privire la obiective și situație. Modul de a le traduce este diferit. Germania cheltuiește mai mult decât Franța, are mai mult spațiu bugetar, ceea ce este norocos. Franța poate face lucruri pe care Germania nu poate.”