Planul Ucrainei pentru reintegrarea peninsulei Crimeea: „Va fi un fel de Silicon Valley"

06 Aug 2023
Planul Ucrainei pentru reintegrarea peninsulei Crimeea: „Va fi un fel de Silicon Valley"

Cu peste 9 ani sub ocupația ilegală a Kremlinului, restabilirea guvernării ucrainene în Crimeea după eliberare va fi o sarcină grea – dar planurile sunt deja în lucru, scrie KievPost.

Având în vedere că ofensiva de vară a Ucrainei se desfășoară mai încet decât s-a sperat, planurile pentru eliberarea Crimeei pot părea puțin premature pentru observatorii străini.

Nu este cazul în Ucraina unde ministrul Apărării Oleksiy Reznikov a promis că își va sărbători următoarea zi de naștere în iunie 2024 în peninsula eliberată.

Dar sarcina care urmează este uriașă – după efortul militar monumental necesar pentru a restabili controlul asupra teritoriului anexat ilegal de Rusia în 2014, Ucraina trebuie să restabilească guvernanța pe o suprafață de teren de aceeași dimensiune ca unei țări mici .

Apoi sunt întrebările pe care le ridică? Ce să faci cu rușii care decid să rămână? Dar ucrainenii cu pașapoarte rusești? Dar colaboratorii? Ucraina va demola podul Crimeea sau îl va menține în picioare?

Tamila Tasheva, reprezentanta permanenta a Presedintelui Ucrainei in Republica Autonoma Crimeea, a explicat pentru Kyiv Post cum vad autoritatile strategia de reintegrare a peninsulei.

Potrivit acestora, acest plan a fost aprobat de majoritatea locuitorilor Crimeei care au reușit să citească documentul în ciuda persecuției din Rusia.

Ucraina a început să elaboreze un plan pentru eliberarea Crimeei cu mult înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în 2022.

Anul precedent, președintele Zelensky a anunțat un decret intitulat: „Cu privire la strategia de desocupare și reintegrare a teritoriului ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea și orașului Sevastopol”.

Acesta a devenit un ghid pentru planul aflat în prezent în aplicare, dar a avut nevoie de revizuiri semnificative, deoarece, în 2021, o soluție diplomatică la ocuparea peninsulei de către Rusia a fost încă scenariul cel mai probabil avut în vedere de Kiev.

Invazia la scară largă a schimbat radical această perspectivă și noul plan trebuia să se adapteze la noua realitate – Ucraina ar trebui să recupereze Crimeea cu forța.

Versiunea finală a noului plan de acțiune al Kievului pentru reintegrarea Peninsulei Crimeea va fi prezentată pe 23 august.

„Înțelegem că Crimeea va fi eliberată în viitorul apropiat”, a spus Tasheva

„În consecință, trebuie să fim pregătiți pentru acest proces.”

În mod esențial, planul nu va aborda modul de eliberare a Crimeei sau problemele de securitate – acestea sunt strict atribuțiile sectoarelor de apărare și de aplicare a legii ale Ucrainei, informații despre care nu sunt publice.

În schimb, planul se va concentra pe restabilirea guvernării ucrainene în Crimeea. 

Initial, administratiile militare vor indeplini aceasta lucrare si apoi, cand se va incheia legea martiala in Ucraina, acestea vor deveni administratii militaro-civile.

„Lucrăm la pașii prioritari necesari după desocupare, adică după eliberarea teritoriului”, spune Tasheva.

„Aceștia sunt de fapt pași de reintegrare.”

Guvernul a început deja să recruteze pentru această sarcină – conform estimărilor, 50.000 de funcționari publici vor fi necesari pentru a stabili guvernanța în toate zonele necesare pentru a conduce peninsula.

Potrivit lui Tasheva, au fost deja primite 1.000 de cereri pentru posturi.

„Aceștia sunt oameni care sunt deja funcționari publici activi, care au experiență de muncă, precum și alții care nu au absolut deloc experiență în serviciul public”, a spus ea.

Una dintre primele sarcini va fi să decidă soarta infrastructurii construite sau preluate de Rusia de când Moscova a invadat ilegal în 2014, în mare parte instalațiile militare.

O parte dintre ele ar putea fi păstrate și utilizate de Ucraina, în special infrastructura navală care menține în prezent flota Rusiei de la Marea Neagră.

Marina Ucrainei – care în prezent este formată doar din câteva nave mici – are mare nevoie de reconstrucție, o nevoie care va crește doar după eliberare. Dar, deoarece aceasta este o chestiune militară, nu va fi acoperită în planul viitor.

„Forțele armate ale Ucrainei vor decide în mod independent asupra viitorului infrastructurii militare a Rusiei în Crimeea”, spune Tasheva.

Într-o mișcare extrem de simbolică, Podul Crimeei – proiectul emblematic de infrastructură al lui Putin de 3,7 miliarde de dolari care leagă Crima de Rusia continentală – va fi demolat.

Ucraina va efectua, de asemenea, un inventar al proprietăților de stat și comunale și va determina pagubele cauzate de ocupația rusă. 

De asemenea, va fi necesar să se determine soarta viitoare a clădirilor ridicate de rezidenții Federației Ruse sau de autoritățile de ocupație.

În această fază de stabilizare, nu vor avea loc alegeri.

Problema colaboratorilor va fi o problemă urgentă care trebuie abordată, deoarece mulți dintre cei care ocupă funcții de conducere din toate sectoarele își vor fi câștigat posturile prin colaborarea cu autoritățile de ocupație ruse.

„Va exista responsabilitate penală pentru acei oficiali care au luat decizii de management pe teritoriul peninsulei”, spune Tasheva.

„Cei care au implementat activ legislația de ocupație pe teritoriul Crimeei, cei care au trădat jurământul – blocul forțelor de ordine, militarii, blocul judiciar. 

„Și mai ales cei care au încălcat în mod activ drepturile omului, au comis crime de război”.

Tasheva subliniază că nu toți cetățenii ucraineni care au rămas în Crimeea din 2014 vor fi considerați colaboratori.

„Nu îi vom persecuta doar pentru faptul că au locuit acolo”, spune ea.

Același lucru este valabil și pentru ucrainenii care au luat pașapoarte rusești în timpul ocupației. 

Tasheva spune că guvernul ucrainean recunoaște că acești ucraineni nu ar fi putut supraviețui fără un pașaport rusesc eliberat în teritoriile ocupate, un document pe care Ucraina nu îl recunoaște oficial.

„Aceasta este poziția juridică pe care Ucraina a declarat-o în absolut toate instanțele internaționale”, spune ea.

„Și o numim (distribuirea pașapoartelor rusești) o crimă de colonizare și o crimă de cetățenie impusă”.

Excepție vor fi cei care au luat un pașaport al Federației Ruse pentru a obține un loc de muncă la autoritățile de ocupație.

Ce se va întâmpla cu rușii?

În ceea ce privește Ucraina, rușii care locuiesc în Crimeea au avut toate oportunitățile să părăsească Crimeea – Zelensky le-a cerut personal în repetate rânduri să părăsească peninsula cât timp Podul Crimeei este încă în picioare.

Ca atare, oricine rămâne după eliberare se va confrunta cu o perioadă grea.

„Sunt complici la crima de colonizare”, spune Tasheva. 

„Dacă nu pleacă, există proceduri legale în legislația internațională, în legislația ucraineană, pentru a-i expulza de pe teritoriu dacă au trecut ilegal granița.

„Desigur, vor avea posibilitatea de a contesta o astfel de acțiune și de a contacta autoritățile ucrainene de migrație, unde vor explica motivele pentru care au intrat pe teritoriul Crimeei.

„Poate că au câteva motive pentru care au încălcat legislația Ucrainei. Lasă-i să demonstreze asta.”

Una dintre problemele mai sensibile este cum să inversăm efectele psihologice ale trăirii sub ocupația rusă timp de aproape un deceniu.

Ucraina trebuie să transforme Crimeea într-un spațiu socio-politic și cultural ucrainean și să armonizeze relațiile interetnice și interreligioase.

În prezent, există puține informații publice despre acest aspect al planului.

Redresare economică

Următorul pas important pentru Crimeea este revigorarea economică. Direcția prioritară este revigorarea potențialului turistic al peninsulei.

Autoritățile se așteaptă ca în timp să vină în peninsulă mari afaceri, inclusiv anumite lanțuri turistice, lanțuri hoteliere etc.

Ei doresc în special să vadă reprezentanți ai sferei IT în Crimeea.

„Viziunea noastră este că va fi un fel de Silicon Valley cu o afacere IT dezvoltată, cu oportunități pentru o componentă educațională”, spune Tasheva.

Potrivit acesteia, Crimeea este potrivită și pentru tehnologiile legate de sursele regenerabile de energie, având în vedere condițiile sale naturale.

Statutul Crimeei

Această întrebare este încă în dezbatere. În prezent, Crimeea este o republică autonomă.

După ce a primit acest statut la începutul anilor 90, a oferit autorităților din peninsula libertate de acțiune în multe probleme politice. Dar a ajutat și Federația Rusă să-și pună în aplicare planul de ocupație.

Va păstra Crimeea acest statut după eliberare? Cel mai probabil, nu. Dar dacă se va crea un nou statut sau dacă peninsula va deveni o regiune, nimeni nu poate răspunde cu certitudine acum.

Tasheva spune că în acest moment, această problemă nu este urgentă în strategia de reintegrare, dar cu siguranță va fi ridicată după eliberarea Crimeei. 

Emine Dzhaparova, o activistă tătară din Crimeea și prim-adjunct al ministrului afacerilor externe, a declarat într-un interviu pentru Kyiv Post că crearea Autonomiei Naționale Tătare din Crimeea este calea corectă.

„Ucraina se așteaptă să adere la UE, în timp ce tătarii din Crimeea se așteaptă să aibă dreptul de a-și determina viitorul pe pământul lor pentru că ne-am născut ca oameni de pe acest pământ și, desigur, vrem să ne determinăm viitorul”, a spus Dzhaparova.

Alte stiri din Externe

Ultima oră